ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Вкус на желязо в устата

Вкус на желязо в устата

Лош Дъх

Вкусът на желязо в устата се характеризира с промяна в нормалното вкусово усещане и изкривено чувство за вкус в устата. По принцип вкусът може да бъде нарушен от тютюнопушене, запушване на носа поради алергия или обикновена настинка, инфекция на синусите, употреба на някои медикаменти.

Металният вкус обикновено се появява в комбинация с други симптоми, помагащи да се изясни причината.

Симптомите, които могат да съпътстват това усещане, включват лош дъх, кървене на венците, промяна в движението на лицевите мускули (поради дисфункция на лицевия нерв), сухота в устата или прекомерно отделяне на слюнка, грипоподобни симптоми (умора, треска, възпалено гърло, главоболие, кашлица), загуба на апетит, лошо обоняние, подути или възпалени сливици, гадене, повръщане и други.

Металния вкус съпътства процеса на стареене, но може да се появи, ако дишате само през устата. Също така, може да се дължи на дехидратация, тютюнопушене, инфекции и травми.

Парализата на Бел, поставени ортодонтски апарати, глосит, сенна хрема или други алергии, носни полипи, лъчева терапия на главата или шията, синдром на Сьогрен и недостигът на витамин В12 или цинк също се съпътстват от вкус на желязо в устата.

Проблеми със Зъбите

Вкусът на желязо в устата може да говори и за наличието на редица по-сериозни заболявания. На първо място е рядко срещаният хроничен гастрит тип С. Той се дължи на въздействието на различни химични вещества.

И тъй като заболяването протича безсимптомно, индикатори като горчив и метален вкус в устата, липсата на апетит, белезникавия език и тежестта след хранене могат да ви помогнат да ви насочат към предприемането на мерки още в началото.

Вкус на желязо, примесен с лош дъх, най-вероятно показва наличието на проблеми с бъбреците. Когато всичко, което хапнем, има вкус на метал, дотолкова, че да загубим желание за хранене, то незабавно трябва да посетим лекар.

Симптомът вкус на желязо в устата се проявява и при захарния диабет. Той се съпътства с много други симптоми - често уриниране, голяма жажда и чувството за постоянен глад, лошо виждане, сърдечна астма, кожни сърбежи и др.

Освен всичко друго, вкуса на метал в устата е един от признаците при бременност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати