ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Грозните навици са здраве

Грозните навици са здраве

Гризане на нокти

От малки децата се учат на т.нар. елементарни навици. Всеки знае, че ръцете трябва да се мият често, особено след използване на тоалетна, както и преди, и след хранене и още доста други подобни привички, които всеки трябва да се научи да спазва.

Грозните навици пък трябва не просто да се ограничават, а по възможност напълно да се изкоренят или поне така са ни учили повечето родители.

Оригване

В последствие се оказва, че този начин на възпитание е напълно грешен и тези „грозни” навици са не просто задължителни за всеки, а дори означават здраве. Независимо, че звучи доста странно и нелепо, това съвсем не е измислица, а резултат от официално изследване на учени от Канада.

Ако искате да бъдете здрави и да повишавате имунната си система, учените ни съветват не да пием лекарства, витамини, да се храним здравословно или да спортуваме повече, а да си бъркаме в носа и да си ръбаме ноктите си.

Пърдене

Не можем да не споделим искрено, че тези изследвания стават все по-странни, а понякога звучат дори меко казано невероятно - да се чуди човек, как са решили да изследват точно това. Но е факт, че дори и абсурдните твърдения имат своята научна обосновка.

Изследващите в Канада са установили, че бъркането в носа, може да донесе здраве на човек, но това не е всичко. Ако следващата стъпка е похапване на съдържанието – това вече е здрава имунна система.

Канадците обясняват, че ако „изяждаме” малка част от носната лигавица, това доста ще стимулира имунната ни система. Причината е в това, че по този начин малки и безвредни микроби влизат в организма и тялото ни се преборва с тях.

Бъркане в носа

И макар че информацията от изследването звучи доста налудничава, не можем да спрем до тук. Изследването подкрепя теорията, че по-добрата хигиена предизвиква значително увеличаване на алергии, както и на автоимунни заболявания.

Стига ръцете ви да не са прекалено мръсни, можете да си гризете ноктите, колкото си искате, защото канадските учен твърдят, че това също подобрява имунната система.

Към всичко това учените дават и следното обяснение – нашият организъм има своя памет и знае какви микроби са го „посетили”. Когато в организма ни влиза бактерия и тя е нова и неразпознаваема, той не може да се бори с нея. Ако обаче тази бактерия му е позната, той успешно я разпознава и с помощта на лимфоцитите се отървава от нея.

Подобна е ситуацията с оригването след хранене, което за някои е неприемливо и скандално, а за други е желаното облекчение, от което има нужда организмът им. Отделянето на газове също не трябва да ви притеснява - за да се чувстваме комфортно и "свободно", специалистите ни съветват да си подпръцкваме на воля.

Каквито и изследвания да се появяват, все пак не е лошо да помним, че на тези навици им казват "грозни" неслучайно и не всички подобни проучвания трябва да бъдат аплодирани пламенно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 5
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
гери
гери
27.11.2014 12:00
И да си подпръцкваме на воля......
0
0
Вяра
Вяра
02.06.2013 16:43
Логично и полозно, колкото и гадно да звучи. С бума на алергиите от прекомерното използване на перилни и почистващи препарати вече има изход. Гризете си ноктите за здраве.
ПС напълно съм съгласен с тяърденията на канадските учени.
4
0