ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Сини петна по кожата

Сини петна по кожата

Сини петна

Сините петна по кожата са неприятни, но освен това са и симптоми на различни видове заболявания. Ако имате сини петна по кожата, веднага потърсете съвет на специалист.

Петната, които имат син цвят, понякога са съпроводени с леко повдигане на кожата в оцветения участък. Петната по кожата са симптом на различни заболявания, които могат да се окажат дори фатални.

Сините петна по кожата се появяват заради промяна на някои участъци по тялото, в които меланинът е със завишени нива. Меланин е отговорен за оцветяването на проблемните места.

Сините петна по кожата могат да се появят при синдром на Кушинг. Това е доста сериозно заболяване. Синдромът на Кушинг е разстройство на организма, при което организмът изработва прекалено много кортизол. Това сигнализира за увреждане на надбъбречните жлези, които изработват хормона кортизол.

Синини

Честата поява на сини петна може да е предизвикана от заниженото съдържание на тромбоцити в кръвта. Това може да е симптом на сериозно заболяване, затова не пренебрегвайте сигналите на тялото си и потърсете своевременно лекар, за да не се стигне до усложнения.

Много сини петна по кожата са признак на патологични промени на черния дроб или на лимфите. Внимателно следете тялото си и при поява на такива петна веднага посетете лекар.

Сините петна може да са и признак за синдром на Елерс-Данлос, при който са поразени кожата, кръвоносните съдове и ставите. Този синдром е доста сериозен и се налага своевременна намеса на лекар.

Сините петна, които леко лилавеят, може да изглеждат като мрежа. Това е знак за промяна на кожата, известна като мраморна кожа. Тя се проявява при свиване на кръвоносните съдове.

Ако линиите на мрежата са преплетени, това не е страшно, но ако са паралелни и не се пресичат никъде, това може да е симптом за ревматоиден артрит или за артроза.

Мрежестите сини петна са и първи симптом за проблеми със съсирването на кръвта. Това е опасно и се препоръчва намесата на специалист за предотвратяване на усложнения.

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати