Лечебната сила на глухарчетата

Глухарче

Глухарчето, наричано още Жълтурче и Радика, е многогодишно тревисто растение. Широко разпространено е не само в България, а и в цяла Европа. Поради дълбочината, която достигат корените му – почти 30 см, премахването му от вече населено място, е доста трудно.

Лечебните свойства на глухарчето се дължат на естествения растителен латекс, което го причислява към подсемейство Лактукови.

Глухарчета

Именно заради него още в Древна Елада се е използвало за лечение на очни възпаления, от къде произхожда и латинското му название - Taraxacum (от ст.гр. τάραξις - " възпаление на окото").

Глухарчетата имат кръвопречистващо свойство. Освен това, са широко използвани при подпомагане на храносмилане, за увеличаване на апетита, при чернодробни, бъбречни и жлъчни болести, хемороиди, жълтеница, при запек и глисти. Билката е доказано лекарство срещу безсъние и неврози, при подагра, ревматизъм и артрити.

Чай от глухарче

Сокът от глухарче е високо ценен в народната медицина. Той действа тонизиращо, като съдържа в себе си средства, необходими за неутрализирането на свръх киселинността и за нормализирането на алкалния състав на организма.

Лечение с глухарче

В подобен сок се съдържат много високи нива на магнезий, желязо, калий, калций и натрий. Магнезият е необходимо средство за укрепване на скелета и възпрепятства размекването на костите, а достатъчно количество органичен магнезий, желязо и калций в храната на бременната жена, предотвратяват развалянето и загубата на зъбите и укрепват костите на детето.

Магнезият може да се добие от растението и в сурово състояние. Поради това, консумацията на салата от глухарчета се счита за много полезна. Освен това, поради високото съдържание на витамин С прясната салата от глухарчета е безценен помощник в борбата срещу пролетната умора.

Сокът от глухарче много добре се съчетава със соковете от други витаминозни зеленчуци, като тези от моркови и ряпа. Заедно, те са изключително полезни при при недъзи на гръбначния стълб и други болести на костите, а също така, придава здравина на зъбите и предотвратява тяхното разрушаване.

Глухарчетата се събират през пролетта, най-вече в началото на растежа им. Когато ще се използват, трябва да им се премахват всички прецъфтели цветове, пожълтели и повредени листа. Изсушават се добре и се съхраняват на сухо в книжни опаковки. Запазва лечебните си свойства в продължение на няколко години.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 5
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Николина
Николина
25.10.2014 09:19
Оставям вина моят лечител,който лекува всякакви ракови заболявания много успешно!
0876569751
Имейл
3
0
Angelina
Angelina
15.09.2015 10:51
Да наистина лекува успешно!
1
0