Симптоми при инфаркт и какво да предприемем

Инфаркт

Инфарктът е една от най-честите причини за смъртност и инвалидизиране. Инфарктът се предизвиква при запушване на коронарен съд.

Запасите от кислород, които има сърдечният мускул, стигат за още 10 секунди. След това още 30 секунди сърдечният мускул остава жизнеспособен.

Сърдечни порблеми

След това започва необратим процес на промяна в клетките и между третия и шестия час от запушването мускулът на сърцето в този участък загива.

В зависимост от размера на загиналия участък има различни видове инфаркт.

Симптомите на инфаркт включват дълга и интензивна болка, при която човек има чувството, че някой е седнал върху гърдите му и затова не може да диша добре.

Тази болка може да продължава към ръка, към шията и гърба. Друг ярък симптом на инфаркт е бледата кожа и студената пот, която се стича по тялото. Сред симптомите на инфаркт е и замаяното състояние, в което човек има чувството, че всеки момент ще припадне. Може да се стигне и до припадък.

Симптоми при инфаркт

За съжаление инфарктът не проявява винаги класически симптоми. Човек може просто да усети дискомфорт в гръдния кош или прескачания на сърдечния ритъм. Много често болка изобщо няма.

Има и нетипични симптоми на инфаркт, като например силната болка в стомаха. Такива случаи са много трудни за правилно диагностициране.

Ако не се реагира веднага, инфарктът може да предизвика остра сърдечна недостатъчност и фатален изход. Ако забележите у вас или у важи близки подобни симптоми, веднага повикайте Бърза помощ.

Преди да пристигне лекарският екип, можете да окажете първа помощ на пострадалия – той трябва да седне или да легне удобно и да му се даде нитроглицерин. Добре е все пак преди да дадете лекарството, да звъннете на личния лекар, който знае какви медикаменти приема пациента му и дали могат да се съчетаят с нитроглицерин.

След пристигането лекарският екип ще откара пациента в болница, където ще му помогнат. Важно е да се повика веднага лекарски екип, тъй като заради задръствания по пътищата линейките понякога се забавят прекалено.

Рейтинг

3.9
Общо 7 гласували
5 2
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

делка
делка
02.06.2015 18:23
здравеопазването ни е пещерно , никой не му пука дали пациента ще оживее , никаква отговорност за лечението , пълно безхаберие и безнаказаност
2
0
петя
петя
04.10.2013 12:01
Съпругът ми почина от инфаркт със остра болка на стомаха ,но Бърза помощ я чакахме 45мин.А той почина в ръцете ми без да мога да му помогна...
2
0
иван иванов
иван иванов
21.07.2013 23:25
...."След пристигането лекарският екип ще откара пациента в болница, където ще му помогнат "..... да бе да ,идват мерят ти кръвното след като вече е преминал припадъка и си в съзнание и това е .... на въпроса нямали да го отведете в болница Ви се отговаря ..."нямаме основание"... това е в България просто нямам други думи с ,които да изкажа отвръщението си от нашето здравеопазване
7
0