ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какви болести лекува марихуаната

Какви болести лекува марихуаната

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k476
марихуана

Напоследък все по-популярно стана да се изтъкват предимствата на марихуаната с цел нейното легализиране. Но дои и най-върлият неин противник няма как да отрече реалните й лечебни свойства.

Освен марихуана, използвана като наркотик, има и медицинска марихуана, която се взима с рецепта и има редица лечебни свойства.

Тази лечебна и на много места забранена билка представлява изсушен коноп (cannabis). Наркотичното ѝ действие се дължи преди всичко на веществото тетрахидроканабинол (ТНС) в съдържание между 0.2% и 20% в зависимост от вида канабис, начина на отглежда и други фактори.

Главоболие

Употребявана като наркотик, марихуаната се пуши в саморъчно свити цигари или чрез изпарител, може и сурова или в състава на храни (спейс кейк) и напитки (варено с марихуана прясно мляко). От практична гледна точка заради здравите влакна на растението от коноп се правят също въжета и груби тъкани.

От медицинска гледна точка обаче от марихуана се повлияват много добре хора, страдащи от рак, глаукома, мигрена, диабет, ревматизъм, множествена склероза, анорексия, СПИН, болест на Паркинсон и алцхаймерова болест. Билката облекчава стомашни болки, както и страничните ефекти на химиотерапията, потиска гадене и повръщане, спазми, лекува мускулни травми, помага при загуба на апетит, безпокойство.

Доказано пушенето ѝ в малки дози помага при главоболие, като намалява кръвното налягане и разширява кръвоносните съдове. Лечебният ефект на марихуаната се изразява и в противовъзпалителните ѝ свойства. Важни са дозите, в които се приема. Предозирането има обратен ефект.

Канабис

То води до забавени реакции, по-слаби сензорни възприятия, намалена концентрация, халюцинации, повишено сексуално желание, понижено ниво на кръвна захар. Често е възможна и поява на хипертония или хипотония особено при хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

Днес в България пушенето на трева с лечебна цел е все още незаконно. Списъкът със забранените билки и растения включва още ефедра, кактус, съдържащ мескалин, халюциногенните гъби, опиев мак и кокаинов храст. Опитите за легализиране на което и да е от списъка са все още неуспешни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
59
44
34
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Таня
Таня
03.07.2015 12:47
Марихуаната НЕ лекува болести! Спомага за подобряването на състоянието, но няма случай на излекувана болест от употребата на марихуана. Отделно, хората, които я пушат с развлекателна цел, не искат да приемат фактите, че тя пържи мозъци, скапва дробовете, води до депресии и още отрицателни ефекти.
9
33
Анонимен
Анонимен
20.02.2019 08:11
neveja si mnogo
3
0
Пушилиста
Пушилиста
13.12.2013 12:17
Аз пуша за да спя спокойно! Употребявам предимно вечер след работа. Отделно и сексуалният живот ми се подобри.
41
4
ко ти кажа
ко ти кажа
24.12.2014 12:15
Аз пуша всяка вечер помага ми за нервите...
19
6