ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»3 правила за здрави кости

3 правила за здрави кости

Остеопороза Упражнения
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дифузер и овлажнител за етерични масла, LED светлини, 2в1
60.00 лв.
Виж ››

Остеопорозата е заболяване, което покосява над 50 % от жените, които са над 50-годишна възраст. При мъжете рискът е значително по-малък. Това е заболяване, което намалява плътността на костите, а причинители могат да бъдат много фактори – наследственост, възраст, тютюнопушене, пол, употреба на алкохол.

За да подобрим състоянието си или да намалим шансовете да се разболеем, можем да следваме няколко правила. Разбира се, най-лесно би било да спрем да пушим и пием алкохол, но ето какво друго можем да променим в начина си на живот, за да се предпазим от остеопорозата:

1. Организмът ни има нужда от витамин D. За да си „набавяме” достатъчно от него, е хубаво да правим повече разходки на слънце, защото нашата кожа има способността на синтезира витамина при контакта със слънчевите лъчи.

Пресни Зеленчуци

Освен това, можете да похапвате повече риба – по-мазните видове са по-богати на витамин D. Може, разбира се, той да се приема и като добавка, но тези добавки, трябва да бъдат изписани от лекар.

2. Следващата важна стъпка е храната – от изключително значение е да похапване нискомаслени продукти, особено ако ежедневно на трапезата присъстват изварата, млякото, сиренето. Най-добре, за да предпазваме костите си, да си похапваме нискомаслени продукти (1 %).

Тичане

По този начин ще успеем да доставим на организма си достатъчно калций, който е важен за костите, но пък ням да се натоварваме с излишни калории.

Калцият се съдържа и в пълнозърнести продукти, както и в листните зеленчуци. Сините сливи също са полезна храна и ограничават възможността от поява на остеопороза. Ограничавайте солта от храната си.

3. Трябва да се движите редовно – упражнения или някакви разходки, са просто задължителни. Трябва да имаме някакво физическо натоварване, за да можем да поддържаме костите, мускулите и изобщо целият организъм в добро физическо здраве.

Ако искате да имате здрав организъм, необходимо е да се движите повече и най-добрият вариант е да правите упражнения всеки ден – поне половин час. По този начин ще запазите здрави костите си, а и тонусът ви ще бъде значително по-голям.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати