ezine.bg»Статии»Здраве»Коя гимнастика е лечебна и коя не

Коя гимнастика е лечебна и коя не

Гимнастика

Лечебната гимнастика е решение за много проблеми с гърба, шията и кръста. Лечебната гимнастика е в основата на кинезитерапията.

Тя включва специално подбрани физически упражнения, техники и методи, които помагат за подобряване и коригиране на стойката, укрепване на мускулатурата при травми, подобряване състоянието на пациенти с проблеми и болки в ставите, прешлените и т. н.

Лечебна Гимнастика

Истинската лечебна гимнастика представлява своеобразна комбинация от статични и динамични физически упражнения, масажи, дихателни упражнения и упражнения с различни уреди като топки, разтягащи ластици, тежести и други.

Изправителна Гимнастика

Най-полезна и всъщност главна е изправителната гимнастика, носеща здравословни ползи за хора, водещи заседнал начин на живот, имащи болки в шията, гърба, раменете и други, с гръбначни изкривявания, дискова херния или са претърпели различни травми и операции.

Деца, при които се наблюдава начално изкривяване на гръбнака в първите години задължително трябва да практикуват изправителна гимнастика, тъй като тя гарантира успешното отстраняване на проблема за в бъдеще.

Упражнения за Бременни

Лечебната гимнастика може да се изпълнява както с, така и без наблюдението на кинезитерапевт. Подходяща е за практикуване и в домашни условия, но за да се премине към самостоятелно изпълнение на упражненията, трябва да се посети съответния специалист, който да изготви индивидуалната програма на пациента.

Индивидуалните програми в лечебната гимнастика са много важни. Те са специално изготвени индивидуално, тъй като при различните заболявания упражненията са различни.

Лечебната гимнастика се препоръчва и на бременни. Тя укрепва мускулатурата и помага за по-лесното и безпроблемно раждане. Освен това, заедно с масаж, бива от голяма полза за възстановяване здравето на пациенти, които са били дълго време обездвижени – при инсулт, дискова херния, радикулит, инфаркт, постоперативни състояния, фрактури и други. Всяко движение е здраве.

Лечебната гимнастика е по-различна от обикновената с това, че се практикува с цел възстановяване на определени засегнати и проблемни зони. Както и това, че представлява комбинация от кинезитерапевтични упражнения, практикувани с цел лечение.

Рейтинг

5 1
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати