ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Цветна слепота - що е то?

Цветна слепота - що е то?

Цветна слепота

За цветна слепота може още да се използва терминът дисхроматопсия. Това представлява аномалия, заради която човек не може да различава всички от цветовете.

Много е важно да се отбележи, че това не е болестно състояние, а просто аномалия на човешкото зрение. Много често неправилно за цветна слепота е използвана думата далтонизъм. Далтонизмът всъщност е вид на цветната слепота.

Въпросната дисхроматопсия може да бъде или вродена на човек или придобита. Придобитата цветна слепота се появява вследствие на атрофирал зрителен нерв или заради някакво заболяване. Доста рядко причина за придобита цветна слепота може да бъде предозирането с някакви лекарствени медикаменти.

Проблеми с очите

Що се отнася до вродената цветна слепота, тук говорим за хромозомна мутация, която родителите могат да носят само като ген в себе си. С други думи, напълно възможно е те да нямат проблем с виждането на различни цветове, но да предадат гена на детенцето си.

Носителите на подобна хромозомна мутация обикновено са жените. Въпреки това мъжете по-често страдат от цветна слепота отколкото нежният пол.

Слепота

Проучвания по въпроса доказват, че 1 на 12 мъже има някакви затруднения с възприемането на различните цветове. Въпреки, че се правят доста опити да се подобри поне до някаква степен възприемането на цветовете, вродената цветна слепота на този етап не може да бъде излекувана.

Дисхроматопсия

Специалистите са разделени на две – някои от тях смятат, че дори тези опити за подобрение са неефективни, други се надяват да се открие възможност този проблем да бъде разрешен.

Цветната слепота може да бъде не само вродена и придобита, а също пълна или частична. Пълната се нарича още монохроматизъм и означава, че човекът, който страда от нея, не вижда, не различава определените цветове – вижда ги като нюанси на сивото. Изключително рядко срещана е пълната цветна слепота.

Другият вид – частична, още е известна като дихроматизъм. Този дихроматизъм се изявява в това, че човек не успява да различи някои или всички от трите основни цвята – син, зелен и червен. Тук вече има различни наименования и на съответния цвят, който човек не успява да вижда. Ако не различава синьо, това се нарича в медицината тританопия.

В случай, че не се различава зеленият цвят, специалистите нарича това деутеранопия, а ако не различава червен - съответно – протанопия.

Ако искате да бъде установено дали страдате от цветна слепота, трябва да се подложите на тестове, които са наричани тестове на Ишихара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати