Симптоми при инсулт и какво да предприемем

Симптоми при инсулт

Инсултът представлява нарушение на мозъчното кръвообращение – в определена част на мозъка кръвоснабдяването намалява или прекъсва. Инсултът е много опасен.

Съществуват два типа инсулт – исхемичен и хеморагичен. Исхемичният инсулт се получава, ако капиляр в мозъка или артерия е блокиран от тромб. Над 80 процента от инсултите са исхемични.

Мозък

Хеморагичният инсулт представлява спукване на кръвоносен съд в мозъка, което води до кръвоизлив. И при двата типа инсулт клетките на увредената област на мозъка не получават кислород и хранителни вещества в необходимите им количества, което води до загиването им.

Причините за инсулт са разкъсване на мозъчна артерия или затруднен приток на кръв към мозъчните кръвоносни съдове заради запушване. Причина за запушването може да е емболия – тромбът се откъсва от мястото, където се е образувал и попада в артерия в мозъка.

Бърза помощ

Тромбът може да се образува и в мозъчен кръвоносен съд, което става най-често при атеросклероза. Причини за разкъсване на мозъчна артерия и кръвоизлив са артериалната хипертензия, вродените слаби стени на артериите, както и тежка травма, причинена от удар.

Още при първите симптоми на инсулт трябва да се повика Бърза помощ. Те включват поява на необяснима слабост, парализиране или изтръпване на мускулите на лицето, ръка или крак, обикновено само от едната страна на тялото.

Друг симптом на инсулт е рязкото затрудняване на речта и рязкото влошаване на зрението на едното или и на двете очи. Световъртежът, олюляващата се походка, загуба на равновесие и координация и острото главоболие също са опасни симптоми.

Кратковременните исхемични пристъпи представляват микроинсулт. Симптомите са същите, като на обикновения инсулт, но продължават няколко минути.

Инсултът може да доведе до продължителна кома, парализа на едната част на тялото, нарушения на паметта и интелектуалните способности. Тежкият инсулт причинява смърт. Ако след удар по главата човек повръща, веднага трябва да повикате Бърза помощ.

След като бъде приет в болница, пациентът вероятно не само ще бъде изследван, а може да му се направи и операция за отстраняване на тромба. След инсулт човек се нуждае от дълъг период на рехабилитация.

Рейтинг

3.9
Общо 7 гласували
5 2
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари