ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»700 мг калций на ден срещу остеопороза

700 мг калций на ден срещу остеопороза

700 мг калций на ден срещу остеопороза

Остеопорозата се определя като скелетна повреда, характеризира се със нарушена здравина на костите, която се проявява, като фрактура.

Много хора не знаят, че имат остеопороза, докато не си счупят някоя кост - обикновено това е тазобедрената става, китката, или костите в гръбначния стълб. Разбира се, може да разберете дали имате остеопораза без да чакате да се счупи някоя от костите ви, като се снимате на двойна рентгенова абсорбциметрия. Това е най-разпространения начин за диагностика.

Голямо влияние за здравината на костите оказва количеството калций и витамин D в тялото.

700 мг калций на ден срещу остеопороза

Калцият е необходим за редица функции в организма, включително за нервно-мускулната активност, секрецията на хормони, ензимната активност и съсирването на кръвта.

Над 99% от калция в организма се съхранява в костите, като се грижи за механичната здравина и служи, като минерален резервоар, който може да бъде изтеглен за поддържане на нормална калциева плазма.

Но какво количество калций трябва да приемаме, за да се предпазим от остеопороза?

Ако сте жена, която не е минала през менопауза, нормално количество прием на калций на ден е 700 милиграма. Това количество за ден е препоръчително за възрастни. Ако ядете здравословна и балансирана храна, не би трябвало да е проблем да си добавите 700 мг калций.

700 мг калций на ден срещу остеопороза

Ако сте стигнали до менопаузата, трябва да увеличите количеството на 1000 мг на ден. Това количество се отнася също и за хората, които вече са диагностицирани с остеопороза. Ако имате такава диагноза, най-вероятно ви дават калций, като добавка, като част от лечението.

За да придобиете някаква представа за това, как да получите достатъчно калций от храната си, вижте наличието му в някои продукти:

200 мл чаша полуобезмаслено мляко съдържа 240 мг калций;

100 грама плодово кисело мляко съдържа 122 мг калций.;

100 гр сирене Чедър съдържа 739 мг калций;

Четири филии бял хляб съдържа 175 мг калций;

Четири филии пълнозърнест хляб съдържат 105 мг калций;

100 гр консерва сардинимасло) съдържа 500 мг калций;

100 гр консерва сьомга съдържа 91 мг калций.

100 гр печен боб съдържа 53 мг калций.

Дори и да не можете да консумирате млечни продукти, има много други опции. Мазните риби са добър източник на калций, както и тофу, хляба, боба, броколите, сушените плодове, соята и ядките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати