Хранене при шарка

Шарка
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-23%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
22.18 лв.
Виж ››

Варицелата или дребната шарка е най-разпространената у нас. Източникът на инфекцията обикновено е болният човек. Вирусът се предава по въздушно–капков път, най-вече при тесен контакт с болния.

Карантината, наложена на болните, е 7 дни. Инкубационния период е до 21 дни при варицела. Заболяването започва с висока температура до 39 C, болки в гърлото, хрема, кашлица и типичен обрив. Първоначално е представена от леко надигнати червени петна до 5-10 мм в диаметър, като за няколко часа след това се появяват и мехурчета върху тези петна.

Мехурчетата отначало са изпълнени бистро съдържимо, но после потъмняват и на тяхно място се образуват тъмни корички, а след тяхното отпадане остават тъмни петна по кожата, които изчезват след няколко месеца, без оставане на никакви белези.

Плодове

Лечението на шарката при деца и възрастни става чрез предписването и употребата на медикаменти против температура и против сърбеж. При по-тежки случаи се предписват съответните лекарства.

Смята се, че при варицела не се спазва никаква диета. Това обаче не е съвсем така. Желателно е през целия инкубационен период да се приемат храни, които да не са кисели, да нямат пикантни подправки и да са течни и кашави.

Във връзка с развитието на афти в устата, трябва да се набляга на храни, съдържащи витамини - пресни плодове и зеленчуци. Абсолютно забранен е алкохола, лютото, пърженото и сладкото.

Дете с Шарка

Поради опасността от висока температура, то през периода на боледуване трябва да се приемат много течности, за да не се обезводни болния.

През първите няколко дни е добре да се яде твърда храна при наличието на апетит. Най-добрите храни за периода са пилешките супи и продуктите, богати на въглехидрати, например картофи.

Най-добри за борбата с инфекциите, са плодовите и зеленчукови сокове. Те дават сила на организма по-лесно и бързо да се справи с зловредните бактерии.

Панацеята при шарка е смес от портокалов с малко лимонов сок и сок от моркови или червено цвекло с малко сок от лечебна поточарка. Освен това, за стимулиране имунната система, се препоръчва чесън – пресен и суров, на таблетки или на капсули, както предпочитате.

При шарка, особено ако е придружена с разстройство, се налага да избягвате и млечните продукти.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати