Пелин помага при болна жлъчка и черен дроб

Пелин

Пелинът представлява род трева, от семейство Сложноцветни. Времето му на цъфтеж е от началото на юли до към средата на септември. Изключително разпространен в България, пелинът има остра и изключително ароматна миризма, както и горчив вкус.

От пелин, като дрога се използват цветовете и листата, без долните стъбла. Пелинът е с доста разнообразно съдържание. В него има етерични масла, ябълчена и янтарна киселина, дъбилни вещества, витамини С, В, провитамин А и др.

Болен Дроб

От дълги години насам пелинът се препоръчва при проблеми с храносмилането, болки в стомаха, запек, като също така подпомага работата на жлъчката и черния дроб. Способен е дори да премахне лош дъх в устата. Пелинът засилва значително апетита и укрепва здравето, след прекарано заболяване. Смята се, че и изключително полезен и при епилепсия, нередовна и недостатъчна менструация, безсъние и др.

Сух Пелин

Пелинът има няколко разновидности. Този, който се използва за лечение, е белият, обикновен пелин. Той се различава от дивия пелин по това, че листата му са сиво-сребристи, а цветните кошнички са дребни. При дивият листата са тъмнозелени, а кошничките - продълговати.

Болна Жлъчка

Отварата, приготвяна от пелин, е универсална:

1 с.л. стрити листа от пелин се заливат с гореща вода. Оставят се да киснат 3 часа, след което течността се прецежда. От отварата се пие три пъти дневно, по една кафена чашка. Помага най-вече при зъбобол и лош дъх в устата. За да постигнете цялостен ефект, всяка сутрин, след измиване на зъбите, жабуркайте с по една кафена чашка от пелиновата течност.

Страдащите от язва на стомаха или дванадесетопръстника, както и получаващите кръвоизливи, в никакъв случай не трябва да пият или жабурят с отварата от пелин.

Друг приятен и достъпен начин да си набавите ползите от пелина, е пиенето на пенливо вино. Виното от пелин има ароматен и леко горчив вкус, който възбужда апетита и подпомага храносмилането.

Когато става въпрос за пелин обаче трябва да се внимава. Продължителният му прием може да доведе до атоничен запек. Не се препоръчва на кърмачки. Въпреки че спиртният извлек от билката е отровен, напитката „Абсент” е ароматизирана с него. Именно поради голямата и токсичност, е забранена в много страни.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати