ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Жегата е вредна за диабетиците

Жегата е вредна за диабетиците

Диабетици

Жегите са много опасни за болните от диабет. Това се дължи на нарушаването на функцията на изпотяване при болните от диабет.

Заради това нарушение могат да се развият различни видове заболявания, предизвикани от жегите. Освен това нарушаването на тази функция при хората с диабет може да доведе до много бързо обезводняване и до високи нива на кръвна захар.

Кръвна захар

При горещините диабетиците трябва да внимават много. Достатъчно е температурите да са над 26 градуса и болните от диабет трябва да вземат мерки, за да се предпазят от евентуални усложнения.

В горещините за болните от диабет е много трудно да регулират нивото на глюкоза, защото високата температура играе съществена роля в този процес. Много хора са чувствителни към жегите, а това се отразява както на общото състояние, така и на нивата на кръвната захар.

През горещините организмът на болния от диабет се обезводнява прекалено бързо, затова той трябва да осигури на тялото си достатъчно количество вода. Специалистите препоръчват при излизане навън болният от диабет да носи със себе си бутилка с вода, за да пие често от нея.

Жеги

Не се препоръчва излизане през най-горещите часове на деня за болните от диабет. Горещините са опасни за диабетиците и защото някои от тях са с намалена чувствителност на крайниците и могат да са силно уязвими, без да подозират за това.

Болните от диабет много лесно могат да получат слънчев удар в жегите. Те са много по-уязвими към слънчев удар от останалите хора, които не страдат от това заболяване.

Болните от диабет трябва много да се пазят в жегите и защото слънчевите изгаряния могат да повишат риска от инфекция и да провокират хипергликемия.

Не се препоръчва на болните от диабет да се излагат на слънце от 10 до 16 часа, когато слънчевите лъчи са най-опасни. Въздействието на високите температури може да доведе до сериозни усложнения.

Специалистите съветват болните от диабет да избягват почерняването от слънчевите лъчи и по-често да проверяват нивото на кръвната си захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати