ezine.bg»Статии»Здраве»Глисти при децата

Глисти при децата

Болно Дете

Глистите са заболяване, типично за детската възраст. Това се дължи на не дотам добре изградените хигиенни навици, както и на тесният контакт между децата в детски заведения.

Глистите са познати още като острици и аскариси. Тези паразити живеят в тънките черва на човека и предизвикват нарушения в целия му организъм. Приличат на червеи, които постоянно се размножават и се хранят в организма, което води до постоянно понижаване на теглото.

Живеят в тънките черва на човека, но могат да се разпространят и по други жизненоважни органи, като белите дробове и черния дроб. При навременно лечение проблемът с глистите се решава бързо и лесно.

Трябва да се знае, че проблемът с глистите не е срамен, тъй като може да се случи на всеки, във всяка възраст. Разбира се, най-типични са за децата, като детските големи глисти се наричат още аскариси. Те попадат в организма под формата на яйца.

Пренасят се при лоша хигиена, мръсни ръце или мръсни плодове и зеленчуци. Тези яйца освобождават личинки, които пробиват лигавицата на червата. Оттам навлизат в лимфния поток и попадат в кръвообръщението.

Симптомите при глисти са различни, в зависимост от фазата на заболяването. Най-напред започват да индикират засегнатите органи. Докато личинките мигрират из човешкото тяло, то болният вече има колебаеща се температура, уголемяване на лимфните възли, далака и черния дроб, лека анемия, значително увеличаване броя на еозофилните клетки в кръвта, болки в областта на пъпа и кожни обриви.

При тежки случаи на този стадий могат да се появят на епилептиформени припадъци, силно главоболие и загуба на гласа. Най-честия симптом, доказващ наличието на глисти, са промените в хранителния режим и рязката загуба на тегло, и то при обилно ядене.

Дете

Когато даден член от семейството се разболее от глисти, особено ако това е детето, на профилактично лечение се подлага цялото семейство. Това включва придържането към определени правила, за да се избегне повторна зараза. Ето какви са те:

Преминава се на строг хранителен режим, включващ в себе си билкови отвари за вътрешно прочистване на организма; ноктите трябва да се поддържат чисти; след използване на тоалетна и преди всяко ядене ръцете и ноктите се мият старателно; преди сън анусът се маже с успокоителен мехлем;

Спи се с памучни ръкавици. През нощта женските глисти изпълзяват и снасят яйцата си в областта на ануса. Това предизвиква силен сърбеж, а при чесане те се загнездват под ноктите, от там попадат от устата в червата и цикълът се повтаря. Ръкавиците предпазват от възможността това да се случи; всекидневно трябва да се пере спалното бельо и ръкавиците на максимална температура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
милена
милена
03.02.2015 23:58
а как се ликуват и при децата и при възрасните
22
0