ezine.bg»Статии»Здраве»Отоци по време на бременност

Отоци по време на бременност

Жана Г.Жана Г.
Новак
554247
Отоци при бременност
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Отоците по време на бременност са често явление и липсата им е изключение от правилото. Те се появяват при почти всяка бременна жена.

Отоците се дължат на уголемяващата се матка, която притиска вените на таза, както и голяма вена в дясната част на тялото на жената. Тези вени получават кръв от по-ниско разположените части на тялото. Това води до забавяне на кръвообращението и до задържане на вода предимно в тъканите на краката.

Това задържане на вода предизвиква отоци. Освен че не изглеждат добре, те създават и редица неприятни усещания на жената.

Има четири стадии на развитие на отоците по време на бременността. Първо се появяват отоци в областта на стъпалата и прасците.

След това могат да се появят отоци в областта на бедрата, долната част на корема и около кръста. Третият стадий е появата на отоци върху ръцете и подуване на лицето. Следва подуване на цялото тяло, което рефлектира върху самочувствието на жената.

Бременност

Това, че започват да се появяват отоци, си личи първо по факта, че обувките на бременната жена не й стават. Пръстените й не могат да бъдат свалени от пръстени и тя е започнала да наддава по повече от 300 грама на седмица.

За да провери жената, дали има оток, трябва да натисне с пръст кожата и ако повърхността се изравни бързо, всичко е наред. Ако дупчицата от натискането с пръст остане дълго, става въпрос за оток.

Ако отичат стъпалата, глезените и прасците, това е напълно нормално. Обикновено се проявява в последните седмици от бременността и тогава жената трябва да носи по-големи обувки.

Но ако се появят отоци върху лицето и са съпроводени с обща отпадналост, това може да е проява на сериозно усложнение, предизвикано от токсикация.

Ако отоците и отпадналостта са комбиниране с покачване на кръвното налягане, трябва да се намеси специалист. Ненавременното лекуване на усложнението може да доведе до гърчове на бременната и увреждане на плацентата.

Това, от своя страна, довежда до задушаване на плода вследствие на спиране на приток от хранителни вещества и кислород.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
40
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Милена Георгиева
Прочетох статията и си припомнях един много смешен и куриозен случай. Една моя приятелка научи за сурогатното майчинство в клиника в Украйна - в BioTeхCom. Искаше да се възползва с него само според това, че не искаше да си мъче тялото по време на бременост. Но когато лекарят й я обясни и каза, че е невъзможно да се възползва от това, тя искренно не можеше това да разбере. Тя вярва, че се нуждае от тази процедура повече отколкото някой друг. Най-хубавото е това, че лекарят не започна да сътруднича с нея, дори когато стана дума за големи пари. Така че искренно вярвам, че лекарите там наистина служат на хората и помагат на тези, които наистина се нуждаят от това.
0
0