Винотерапия за душата и тялото

Винотерапия

Винотерапията, известна още като енотерапия, е метод за оздравяване и разкрасяване с помощта на натурални гроздови вина. Това е и наименованието на науката за изучаване на въздействието на виното върху човешкия организъм.

Винотерапията се практикува с профилактична цел, но също така и за лечение на определени заболявания с помощта на подходящите сортове вино.

Пиенето на вино, както е известно от векове, укрепва имунната система. Но това се отнася само до пиенето на вино в умерени дози – не повече от 2 чаши на ден, препоръчително вечер.

Вино

Винотерапията регулира и подобрява функционирането на нервната и на сърдечно-съдовата система. Благодарение на естествените антиоксиданти, които се съдържат във виното, винотерапията също така забавя процесите на стареене на организма.

Виното е със сложен състав, то съдържа много химични съединения. Виното, което е ферментирало по естествен начин, съдържа спирт, въглехидрати, минерални и органични киселини, минерали, танин, алдехиди, сложни етери, ферменти и витамини.

Червено Вино

Сухото вино съдържа много биологично активни вещества – полифеноли, антоциани, фенолни киселини и други. Червеното вино, с което се прави винотерапията, съдържа над 300 химични съединения, както и всички аминокиселини, които са необходими за защитата на организма.

Отдавна съществува винен туризъм, но той е свързан по-скоро с дегустацията на различни видове вина. И макар че вътрешният прием на вино е много полезен за организма, напоследък много хора се отдават на туризъм, свързан с винотерапия.

Различни СПА-салони по света вече са се специализирали във винотерапия и предлагат услуги, свързани с въздействието на ароматната напитка върху човешкото тяло.

Под наблюдението на специалисти се провеждат редица процедури с помощта на различни сортове вино. Ваните с червено вино са препоръчителни за хора, които искат да се чувстват тонизирани и отпочинали.

Винотерапията се препоръчва и при редица нервни заболявания, а също така и за укрепване на костната система. Винотерапията предпазва и от сърдечни проблеми, а ароматът на напитката подобрява настроението.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
мика
мика
16.10.2013 10:04
Всяка вечер по една чашка червено домашно вино ми се отразява много добре, особено през зимата.
0
0
лили
лили
29.06.2013 19:50
А какво ще кажте за ракиена терапия?
0
0