Жлъчни камъни и хранене

Хранене при болна жлъчка

Жлъчните камъни се формират при нарушаване на стабилността на течното съдържимо на жлъчния мехур, наречено жлъчен сок. Той играе важна роля в смилането на приетата храна и се образува в черния дроб. Натрупва се в жлъчния мехур, откъдето чрез жлъчния канал се оттича в началната част на тънкото черво, т.нар. дванадесетопръстник.

Освен него в жлъчката се съдържат още вещества като холестерол, жлъчни киселини и соли, билирубин и т. н. При нарастване на количеството, на което и да е от изброените вещества, се създават условия за образуването на жлъчни камъни.

Жлъчнокаменната болест е много опасна и коварна. При лечението и се налага ограничаване или пълното отстраняване от храната на източниците на холестерин - животински мазнини, животински вътрешности, яйца и хайвер. Единствените разрешени мазнини са по 50-60 г на ден, като е желателно те да са набавени от растителни масла и прясно краве масло.

Камъни в жлъчката

Диетата, която се налага на болните, ограничава приема на месни и рибни консерви - пастърми, луканки, сушени пушени тлъсти риби. Разрешават се кренвирши и нетлъсти колбаси, но в ограничени количества.

От растителните храни също трябва да се ограничи приема на бобовите храни и най-вече на стария фасул, спанак, лапад, сините патладжани, сините сливи, големите количества зеле и картофи. Киселото зеле и туршиите също не са за препоръчване при жлъчни камъни, защото дразнят стомаха.

Друго ограничение засяга тестените храни и най-вече пълнозърнестия хляб, пшеничения хляб, пържените закуски от тесто, царевицата и баниците.

Жлъчни камъни

В изготвения хранителен режим са разрешени растителни консерви, стерилизирани под вакуум. Също така са позволени не тлъсти меса и риби, яйчен белтък, мляко и млечни продукти, но без пикантните ферментирали сирене. Юфка и макаронени изделия също, но само като гарнитура, и то от немного затлъстели болни.

Разрешени са главно: сухари, бисквити, грис, фиде, овесени ядки и бял хляб, крем супа, зеленчукова супа, почти всички зеленчуци и добре узрели плодове, плодови сокове. От десертите са позволени конфитюри, сладка, желета, сиропи, мед, захар, глюкоза и фруктоза. Трябва да се избягват шоколад, сладкиши с масло и яйца, сладолед. Лютивите и дразнещи подправки – също.

Най-ефикасно при лечение на жлъчнокаменната болест е балнеолечението. За пиене се препоръчват слаби алкално-фосфатни води, облекчаващи отделянето и изливането на жлъчката.

При жлъчнокаменна болест добре влияят и редица процедури масажи, парафинови апликации в дясното подребрие. Приема на билки под всякаква форма, особено пречистващи, е задължително.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати