ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Симптоми за глисти при деца

Симптоми за глисти при деца

Глисти при децата

Глистите при децата съвсем не са признак за небрежност на родителите и се срещат, за съжаление и в семействата, които стриктно следят за чистотата и здравето на детето си.

Хелминти или глисти се наричат червеите, които са способни да паразитират в организма на човек – в стомаха, черния дроб, белия дроб и в други вътрешни органи.

Повечето глистни заболявания се предизвикват от хелминтите от семейство нематоди – аскари и острици. Заразяването с най-разпространените видове глисти става чрез използване на лошо измити продукти, недостатъчно миене на ръцете или при контакт със заразено животно или човек.

Симптоми при глисти

Заради високата степен на разпространеност и слабите клинични прояви глистите при децата не се възприемат като нещо особено сериозно.

Това обаче е грешка, защото хелминтозите водят до общо изтощаване на организма, провокират развитие на алергични заболявания, а понякога са способни дори да предизвикат сериозни поражения на вътрешните органи.

Като общи при всички видове глистни инвазии могат да се отнесат няколко признака – бързо изморяване, раздразнителност и ревливост на детето, недостатъчна телесна маса при нормален и дори засилен апетит, коремни болки от различен характер и чести кожни алергични реакции.

При заразяване с аскар се появява суха кашлица в началния стадий на заболяването, кожни обриви. След 2-3 седмици след инфектиране се появяват симптоми като гадене, рядко повръщане, повишено слюноотделяне, безпокойство - особено през нощта.

Глисти

Периодично се появяват кожни обриви на стъпалата и китките във вид на болезнени водни мехури. Коремните болки се локализират в областта около пъпа. Стомашните проблеми се изразяват в редуващи се диария и запек.

Заразяването с острица и ентеробиоза предизвиква намален апетит, сухота в устата, неинтензивни коремни болки. Много характерни признаци за глисти при децата са сърбеж в областта на ануса, който се засилва през нощта, разчесване и възпаляване.

При момичетата често се появяват вулвовагинити - възпаления със сърбеж, които са свързани с навлизане на хелминтите в половите органи. Във фекалиите могат да се открият малки – до 1 см белезникави, подвижни паразити.

Добре е при първи симптоми да заведете детето на преглед при специалист, за да бъде проблемът навреме овладян и неприятните странични ефекти - отстранени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 6
3 9
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати