ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Симптоми при хормонални проблеми

Симптоми при хормонални проблеми

Жана Г.Жана Г.
Новак
554247
Хормонални проблеми
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Нарушенията в работата на ендокринната система са не по-малко важни от всички останали системи и могат да доведат до сериозни последствия като развитие на диабет, влошаване на зрението.

Хормоналните разстройства не винаги имат специфични симптоми. Често проявите им са идентични с други неразположения, а понякога се приемат като прост козметичен дефект.

Затлъстяване

Именно затова трябва да се разпознават тревожните признаци, при чиято поява трябва незабавно да се потърси квалифицирана лекарска помощ.

Отслабване при повишен апетит е възможно да е симптом при повишена функция на щитовидната жлеза, известна като хипертиреоидизъм.

Напълняване

Намаляването на телесното тегло често се съпровожда от безпричинно и продължително вдигане на температура 37–37.5 С. Това трябва да ви накара да потърсите мнение на специалист, който да постави точната диагноза.

Пъпки

Симптомите може да включват и нарушаване на сърдечния ритъм, прекалено изпотяване, треперене на пръстите на ръцете, резки промени на настроението, нервозност, нарушен сън. Често вниманието се привлича от постоянно учудения поглед. Тогава очите са в положение на широко отворени и силно блестят.

Затлъстяване може да е проблем не само на лошо хранене и хиподинамия. Затлъстяването често е симптом на редица ендокринни разтройства. Прекомерното окосмяване по тялото на жените говори за повишено изработване на тестостерон в организма.

Стриите, ако не са възникнали при рязко отслабване или напълняване, са лош признак за разстройство на хипоталамо-хипофизната система.

Стриите се появяват на кожата на корема, вътрешната повърхност на бедрата, в областта на млечните жлези, което трябва да ви накара да посетите специалист, забележите ли неприятните бледи черти на тези места.

Един от най-честите симптоми на хормоналните проблеми е този топ затлъстяване, при което мастната тъкан се отлага предимно в областта на лицето и шията, раменете, корема и гърба.

Промяната във външността също е симптом на хормонално разстройство. При такава промяна чертите на лицето стават груби, увеличават се скулите, долната челюст. Уголемяват се устните, езикът може да се увеличи дотолкова, че да предизвика промяна на захапката.

Нарушението на зрението също може да е в следствие на патология на ендокринната система. Бързото и остро влошаване на зрението, съпроводено с упорито главоболие, може да е симптом на проблеми на хипофизата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
55
44
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Пилето
Пилето
24.06.2014 04:49
а сега де! дали имам хормонален проблем, или метката ми е виновна. Не знам..не са ми го обяснили в училище
1
3