Регулиране на инсулина

Регулиране на инсулин

Хормонът инсулин е този, който понижава нивата на кръвната захар в нашето тяло, а липсата му води до развитие на захарен диабет.

Инсулинът е пептиден хормон, т.е. той е протеин. Освен че регулира нивата на кръвната захар, той също така контролира функцията на различни органи и системи, стимулира репликацията на ДНК, влияе на съдовия тонус, стимулира или потиска разграждането и синтеза на протеини, въглехидрати и мазнини, като по този начин до голяма степен управлява обменните процеси в тялото. Образува се в β-клетките, изграждащи Лангерхансовите острови на задстомашната жлеза – панкреас.

Инсулин

Секретирането му в кръвообращението става при получаването на точно определени сигнали, генерирани след приема на хранителни вещества. Като най-мощен дразнител, предизвикващ освобождаването на инсулин в кръвообращението, е глюкозата.

Спорт

Важно е да се спомене обаче, че подобно действие имат и някои аминокиселини, получени при разграждането на приетия с храната протеин.

Диети без въглехидрати

За да регулирате нивата на инсулин в тялото са нужни няколко прости правила. Ако имате диабет, подобно регулиране и следене е задължително.

За понижаване на нивата на кръвната захар неоспорима роля играе физическата активност. Чувствителността на инсулиновите рецептори се повишава многократно при активни занимания и обратно – намалява при хора, намалили значително тази си активност.

От това следва, че когато човек спортува активно, необходимостта от инсулин значително намалява. Като най-подходящи упражнения за контролиране нивата на инсулин се смятат йогата, плуването, аеробиката, танците и всички спортове, в които е включено равномерно натоварване и разход на енергия. Понякога дори кратка разходка в парка върши чудеса.

Ако имате или сте предразположени към диабет, то е задължително да преминете на диета, за да се контролират нивата на инсулин в тялото. В нея се изключват храни като хляб, макарони, картофи, ориз, царевица, банани, стафиди и др.

Също така са абсолютно забранени всички продукти, съдържащи захароза. Най-подходящи за тези хора е средиземноморска диета – тя държи нивата на инсулин в нормални граници.

За поддържане на кръвната захар е добре да се приемат витамини и минерали. Най-добри за това са елементите хром и цинк.

Билколечението пък препоръчва приема на канела, корени от глухарче, листа от черна боровинка, гинко билоба, кедрови семки, алое, джинджифил, репей, сминду, хидрастис и келп.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати