Колпоскопия

Гинекологични изследвания
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил-20%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна еко маска със сребърни йони - Медтекстил
10.00 лв.
8.00 лв.
Виж ››

Колпоскопията представлява гинекологично изследване. То е неинвазивно и чрез него могат да се огледат влагалището, шийката на матката, външните полови органи. Детайлното изследване се извършва със специален микроскоп, който се нарича колпоскоп.

Този уред позволява оптично увеличение от 4 до 40 пъти, а това от своя страна позволява да се види в детайли дали всичко е наред. Могат да се видят структури, които без това изследване няма как да бъдат открити, дори и с помощта на микроскопското изследване.

Колпоскопията може да ви насочи и да пресее доброкачествени образувания от злокачествени такива, както и да посочи дали е необходим хистологичен анализ, тоест биопсия. Подобно изследване обикновено се провежда по преценка на гинеколога – в случай, че е видял нещо неясно при цитонамазка.

Желанието на лекаря за провеждането на колпоскопия не означава задължително, че нещо не е наред, но е хубаво да се съгласите, за да бъдете спокойни, че сте здрави.

Този вид изследване се провежда по следния начин – разбира се, в гинекологичен кабинет, жената застава в позиция характерна за гинекологичен преглед. След това започва оглеждане на външните полови органи за някакви патологични изменения.

След като гинекологът огледа добре отвън, отваря влагалището със спекулум и започва да оглежда стените му, както и маточната шийка.

Следва да се вземе материал за т.нар ПАП тест. Препоръчително е за всички момичета и жени, водещи полов живот веднъж годишно да се подлагат на подобен ПАП тест.

Гинекологични прегледи

Колпоскопията може да установи дали в организма ви има предракови или ракови клетки в шийката на матката – в случай, че има някакви изменения, колкото по-рано разберете това, по-голям е шансът за пълно възстановяване.

Единственото, което трябва да знаете при провеждане на колпоскопията е, че не бива да сте имали полови контакти през последните 24–48 часа. Изследването не е болезнено, но както всеки гинекологичен преглед буди известен дискомфорт. Понякога се появява и леко кръвотечение.

Рейтинг

5 5
4 6
3 6
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
az
az
15.01.2014 18:03
докторката по кьси гащи ли е??кам коиа болница са тези униформи!!
4
0
Мина
Мина
25.07.2013 17:20
Първо четете после пишете .Колпоскопия и колоноскопия ....?
3
3
фффффффф
фффффффф
14.12.2014 21:19
Хубаво е и ти да се поинформираш малко.Колоноскопия е нещо съвсем разлинчо, и няма нищо общо с гинекологичен преглед.
5
0
акушерка
акушерка
21.07.2013 18:04
колпоскопия-метод за изследване в гинекологията

колоноскопия метод за оглед и изследване на дебелото черво /най- общо казано/.Информирайте се преди да пишете
9
0
ПП
ПП
18.07.2013 21:56
МА, глупости пишеш ти май:
От Уикепидия:

Колпоскопия (от гръцки колпо = влагалище, скопия = наблюдавам) е рутинно гинекологично изследване, при което влагалището, шийката на матката и матката се наблюдават със специален микроскоп (колпоскоп), като увеличението може да е от 6 до 40 пъти. Процедурата е бърза, не е болезнена и се извършва без упойка.П.С. - Много интересно като е преглед на дебелото черво, защо моя гинеколог го предлага като преглед?
4
3
нд - ни - МА
нд - ни - МА
16.07.2013 01:53
Какви глупости пишете, проверете си информацията.

Това е преглед на дебелото черво, болезнен, причиняващ дискомфорт, след него пациентът е препоръчително да остане в покой 12 часа.

Що са глупав сайт е това??????????????????????
0
7
Аман
Аман
20.03.2015 12:17
Колпоскопия и колоноскопия са две различни изследвания!!!Научете се да четете внимателно!
3
0
доктора
доктора
30.06.2014 14:31
Вие да не би да страдате от дислексия? Има огромна разлика между колпоскопия и колоноскопия! Проверете си вие информацията и тогава се възмущавайте!
7
0