Мръсните нокти причиняват 25 процента от болестите

Миене на ръце
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Родителите се опитват да изградят определени навици у децата си, докато те са още съвсем мънички. Това са постоянното миене на ръце, измиването на зъбите сутрин и вечер, оправянето на леглото, прибирането на играчките и още много други полезни процедури. Една от тях е поддържането на ноктите – винаги да са подрязани и чисти.

Основният проблем, който е свързван с ноктите, е гризането им. Почти всеки е минавал като дете през такъв период - някои са се отказали от вредния навик по-лесно, други са положили малко повече усилие, за да спрат да лапат ръцете си.

Освен ръбането, обаче, хигиената също е съществена част, за да изглеждат добре ноктите ни – миенето на ръцете е от значение, тъй като под ноктите се събират много нечистотии заради постоянното докосване на най-различни неща в ежедневието ни.

И ако като деца всеки си е помислял поне веднъж "Какво толкова, ако не измия ръцете си", то днес ново британско проучване ни обяснява съвсем точно, какво могат да ни причинят мръсните и неподдържани нокти.

Резултатите от изследването сочат, че до 25 % от заболяванията, с които се сблъскваме, са причинени от липсата на елементарни навици, какъвто е миенето на ръцете. Вестник Дейли Мейл съобщава подробности за проучването - експертите от Великобритания съобщават, че под ноктите на всеки човек се съдържат опасни бактерии, които можем лесно да погълнем. Тези бактерии са причинители на различни заболявания – при 15 % от дамите и цели 25 % при господата.

Мръсни нокти

Специалистите, провели изследването, ни напомнят, че една от основните причини за поглъщането на тези бактерии е лошата хигиена, но това не е всичко. Експертите от Великобритания твърдят още, че тези организми се появяват и заради контакт с домашните животни, както и заради консумацията на сурово месо.

В ежедневието ни най-много микроби се крият в дръжките на количките в хранителните магазини, телефонните слушалки, асансьорните бутони, парите, мишката на компютъра, градския транспорт. При хранене с неизмити ръце най-често можем да се разболеем от хепатит А, известен още като болестта на мръсните ръце, както и от остри респираторни заболявания.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
славчо владимиров
славчо владимиров
20.11.2014 18:54
Всичко ми е ясно,но незнам как да убедя съпругата си която е на. 66г и си мисли,че е още .......и не подлежи на убеждаване ,чевзаимно се тровиме.
0
1