Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Любителите на бира са по-застрашени от рак

Любителите на бира са по-застрашени от рак

Бира

Консумацията на алкохол в неограничени количества може да засили многократно риска от ракови заболявания, категорични са специалистите.

При онези, които консумират редовно алкохол в големи количества съществува до 7 пъти по-голям риск да се разболеят от рак на хранопровода.

Освен това съществува и риск да се разболеят от рак на дебелото черво – с до 80 % по-голям, отколкото при хората, които не злоупотребяват с алкохолните напитки. Опасността да се разболеят от рак на белия дроб пък е с 50 % по-голяма от този при останалите хора.

Консумация на бира

Изследването е проведено в университета в Монреал. Главният автор на медицинските тестове - д-р Андреа Бенедети, от университета в Монреал потвърждава, че редовната употреба на алкохолни напитки и бира могат значително да покачат опасността от ракови заболявания.

Освен споменатите рак на дебело черво, бял дроб и хранопровод, при консумиращите алкохол има по-голяма опасност да заболеят от рак на черен дроб, простата или панкреас.

Канадските учени допълват още, че единствено употребата на вино не е показало подобна зависимост.

Вреди от бира

Учените препоръчват консумацията на бира или твърд алкохол да бъде задължително с мярка и не всеки ден. Най-големи последствия от злоупотребата с алкохол има върху черния дроб, хранопровода.

Изследването е проведено с помощта на доброволци, които са употребявали твърд алкохол или бира всеки ден или няколко пъти седмично.

Според критериите на Световната здравна организация за едно денонощие здравият черен дроб може да преработи 2 бири или две малки питиета (твърд алкохол, по 40 – 50 мл всяко).

Според СЗО това е средната норма за употреба на алкохол, който можем да консумираме, без да ни носи някакви рискове за здравето.

Всяко количество алкохол, погълнато над обявените затормозява черния дроб и не му позволява да преработи погълнатото – дозите се наслагват, а органът се претоварва. Специалисти ни напомнят, че независимо от данните на СЗО всекидневното пиене не е полезно за организма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ценка
Ценка
15.07.2013 09:27
Горките древни елини, които са открили бирата далеч преди виното. Сигурно са се натръшквали от рак!
Това ГМО, пестициди, хербициди и так далее вся остальная сволоч няма никакво отношение към рака.
0
0