Синдром на тесните дънки

Синдром на тесните дънки

Тесните дънки са така обичана дреха за жените, искащи да подчертаят изваяните си форми. В последно проучване обаче, проведено от американски учени, излиза наяве горчивата истина за сериозните проблеми, до които може да доведе носенето на тази дреха.

Синдром на тесните дънки” – така се определя състоянието, до което водят впитите облекла. Характеризира се с коремен дискомфорт, подуване и киселини в стомаха поради носенето на стегнати и прилепнали по тялото дрехи.

Широки дънки

Тесните дънки крият опасност и за краката. Възможна е появата на изтръпналост, скованост и болки най-вече в горната част на бедрата, където тесните панталони са най-много стеснени.

Учените твърдят, че продължителното носене на тесни дънки, пристягащи талията и впиващи се в задните части, могат да доведат и до сериозни неврологични проблеми. Подобно напрежение в таза дори е възможно да увеличи риска от множествена склероза.

Дънки

За мъжете също има риск – прекалено тесните дънки притискат тестисите и това може да затрудни процеса за оплождане.

Специалистите препоръчват хората, залагащи на този тип облекло, да редуват носенето на тесни дънки с дни, в които тялото им е облечено в по-свободни и удобни поли или панталони. Посочените симптоми намаляват след около шест седмици, когато се носят свободни дрехи.

Неудобни обувки

Висшата мода от своя страна винаги си е имала цена. И въпреки зачестилите предупреждения от специалисти за вредата от тесните дънки, модните дизайнери на дали скоро ще спрат да залагат на така популярните, известни у нас с наименованието – дънки, тип цигара.

Естествено в списъка с дрехи и принадлежности, увреждащи и влияещи на здравето по някакъв начин, не присъстват само дънките. На второ място след тях учените посочват високите обувки – те изместват центъра на тежестта и променят позата на тялото.

Това пренапряга гръбначния стълб, увеличава риска от проблеми, като скъсяване на ахилесово сухожилие, болки в петите, в ставите на големите пръсти, мазоли, онихомикоза, а също така и травматични инциденти - изкълчвания и фрактури.

След тях се нарежда тясното бельо, което предизвика раздразнение и дори възпаление на кожата. Смята се, че именно то може да доведе до проблеми със забременяване.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати