ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Метод на визуализацията срещу стрес

Метод на визуализацията срещу стрес

Релаксация чрез визуализация

Едва ли можем да избегнем стреса напълно, но поне можем да ограничим и по-скоро да се научим как да го парираме със спокойствие. Релаксирането е чудесен начин да се отървем от стреса.

Защото какво всъщност е той – изтощава тялото ни, прогонва хармонията и баланса. Чрез релаксацията можем лесно да върнем баланса в нас.

Стрес

Освен това чрез релаксацията ще успеем да повишим концентрацията и да възвърнем мотивацията си – това от своя страна ще ни направи по-продуктивни.

Медитация

Съществуват доста техники за релаксация, повечето от които са съвсем елементарни, но по-важното е как са изпълнявани. Според експерти в областта двадесет минути на ден е напълно достатъчно, но е хубаво да сме постоянни.

Стресови ситуации

За избягване на стреса можете да използвате мускулна релаксация, дълбоко дишане, метод на визуализацията, медитация. Ще се спрем на две от техниките като по-интересни – едната е медитацията, а другата е методът на визуализацията.

Медитацията е чудесен начин за гонене на стрес от организма, най-важното при този метод е да ангажираш съзнанието си с нещо без да се налага да го анализираш. С други думи задържате вниманието си върху предмет или пък действие, но без да го анализирате, просто се съсредоточавате върху него.

При медитацията не е необходимо да сте в неподвижно състояние, достатъчно е да успеете да се концентрирате. Опитайте се да правите нещо и да му се наслаждавате. Например – безсмислено е да се храните, докато сте ядосани. Научете се да се потапяте в процеса, гонейки останалите мисли от главата си.

Визуализацията представлява вид медитация. Чрез този метод човек концентрира цялото си внимание върху красив спомен, картина, случка, гледка, момент, фантазия и т.н.

По този начин успяваме да обърнем гръб на стреса и да съсредоточим цялото си внимание върху нещо хубаво, което ни носи положителни мисли.

Най-добрият вариант е да използваме методът на визуализацията вечер, непосредствено преди лягане. Единственото, което трябва да знаете за визуализирането е, че няма невъзможни неща – вашето съзнание чака да му дадете команда, тя може да бъде каквото ви хрумне.

Така ще можем да оставим неприятните емоции от деня зад себе си. Правейки го е хубаво да се опитате да ангажирате и петте свои сетива.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати