Биоидентични хормони - що е то?

Биоидентични хормони

Биоидентичните хормони се използват при хора с намалена или липсваща хормонална секреция, при които се изисква заместително лечение. Те реално заместват човешките хормони.

Човешките хормони се синтезират и секретират от жлезите с вътрешна секреция, след което навлизат в кръвообръщението и се пренасят до органите. По този начин се включват в клетъчните генетични механизми и регулират всички жизнени процеси в организма, като по този начин стават основна част от комуникационна система.

Тяхната основна роля е да пренасят информацията от една клетка до друга, независимо какво е разстоянието между тях.

Остаряване

Именно хормоните са силата, която упражнява физическото, ментално и емоционално състояние на човека. Ако у тях настъпи определен дисбаланс, цялостното протичане на процесите в организма се нарушава. А това е причината за появява на редица заболявания.

Различните хормони се секретират в различни жлези и тъкано в човешкия организъм. Когато определена жлеза произвежда и секретира по-голямо или по-малко количество от съответния хормон, е налице хормонален дисбаланс. С напредването на възрастта производството на хормони намалява прогресивно.

Бебета

Подобно намаляване се приема като нормално и дегенеративно състояние. Някои хора обаче предпочитат да подобрят процеса на стареене, като възвърнат нормалните хормонални нива, така че за целия организъм да има благоприятен ефект.

Поддържането на хормоналните на нива, подобни на тези при млади хора, има огромно значение. В определен смисъл остаряването се разглежда като заболяване, което се нуждае от лечение.

И тук на помощ идват биоидентичните хормони. Те представляват субстанции (хормони), които се добиват от растения и които имат идентична химическа структура с тази на хормоните, секретирани от жлезите на човека.

Стареене

За разлика от тях доста по-познатите синтетични хормони умишлено се произвеждат така, че да се различават от човешките. Био-идентичните хормони са по-добри от синтетичните, но без да бъдат перфектни.

Те са натурални, дезактивират се и се отделят от организма по естествен начин, като предизвикват минимални или никакви странични ефекти. При употребата на синтетични хормони страничните ефекти са много по-значителни.

Предимство на биоидентичните хормони е, че те могат да бъдат приготвени спрямо специфичните нужди на пациента. Подобен подход не може да бъде използван, когато се прилагат масово произвежданите синтетични хормони.

Биоидентичните хормони съществуват от години. Медицинските лица обаче се обучават да използват само лекарства, които фармацевтичните компании предлагат за лечение на дадено заболяване.

Познати са най-вече на алтернативната медицина, при която използването на природно хормонално заместване би намалило риска от странични ефекти и би повишило качеството на живот на всеки, решил да се възползва от тях.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати