ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Ползи от слънцето за човек

Ползи от слънцето за човек

Ползи от слънцето

Вредите от слънцето ни се напомнят доста често още щом настъпи лятото. Но освен вредно, слънцето може да бъде изключително полезно, стига да се намери балансът. Всеки човек има жизнена необходимост от слънчевите лъчи и в никакъв случай не бива да се лишаваме напълно от тях с идеята, че постъпваме правилно.

Първата и много важна причина да не бягаме от слънчевите лъчи е витамин D – както знаете слънчевите лъчи помагат в „събирането” на витамин D. Слънцето всъщност е основният начин, по който кожата успява да си набави достатъчно количество от витамина.

Слънце

Ако имате някакви ставни проблеми, излагането на слънце е особено полезно и препоръчително за вас. Слънчевите лъчи ще ви помогнат болката да отшуми. Не бива да забравяме колко важен е всъщност витамин D за организма ни – оказва силна влияние на нервната система, на костите, на мускулите на човек, не на последно място витаминът е ключов фактор за усвояването на калций.

Слънчева зашита

Слънцето е полезно и за кожата, което до някаква степен е парадокс, тъй като УВ лъчите могат да бъдат и много вредни именно за кожата. Всичко се крие в правилните слънцезащитни продукти, както и в начина им на употреба, във времето и начина на излагане на слънце.

Ползи от слънчевите лъчи

Не бива да забравяме и времето, когато се излагаме на слънце – знаете, че следобедните часове не са никак подходящи за здравословни слънчеви бани. Освен това не бива да стоим твърде дълго на слънце.

Слънчевите лъчи действат дезинфекциращо, а болните от псориазис могат да си правят слънчеви бани, което значително ще подобри състоянието им.

Освен всичко слънчевите лъчи влияят и на настроението ни – в страните, където не се радват на много слънчеви дни (например Финландия) процентите на депресии и самоубийства е значително по-висок. А пък в онези части на света, където слънцето е в изобилие, хората живеят по-щастливо, например в Латинска Америка.

Когато се излагаме на слънце, това спомага за стимулирането на хормоните, които отговарят за емоциите и настроението ни. Хубаво е да имате предвид, че слънцето е полезно не само през горещия летен сезон и само на плажа.

Ежедневната разходка на слънце дори на т.нар. шарена сянка, може да подобри значително настроението ни. Ако пък се разхождаме под слънчевите лъчи през пролетта и зимата, ще успеем да се преборим с характерната за сезоните депресия. Не на последно място благодарение на слънчевите лъчи се покачват имунитета ни и защитните сили.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати