Цигарите вредят повече на жените

Пушене на цигари
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор-12%
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
43.00 лв.
Виж ››

Тютюнопушенето е един от факторите, които могат да причинят внезапна сърдечна смърт, независимо дали жената страда или не от сърдечносъдово заболяване.

Ако обаче дамите се откажат от вредния и неприятен навик, могат да намалят този риск. Над 400 000 смъртни случая годишно в САЩ са причинени от загубата на сърдечната функция.

Отказване на цигари

Според изследователите жените, които са пушачки, имат 2.5 пъти по-голям риск да пострадат от внезапна сърдечна смърт, отколкото непушачките. Изследователят доктор Ропиндър Санду от Университета в Алберта, Канада, твърди, че колкото повече пуши една жена, толкова повече се увеличава рискът животът й да бъде по-кратък.

Експертът пояснява също, че ако жената откаже цигарите, с течение на времето опасността от внезапна сърдечна смърт значително може да намалее.

Според направено проучване, ако се спрат цигарите, това ще има почти незабавен ефект върху представителките на нежния пол. Това би могло да се случи, но само ако жената няма някакво сърдечно заболяване.

Цигари

Ако обаче имате някакъв проблем със сърцето и вече диагностицирана болест, на организмът ще му бъде нужно малко повече време, за да се справи с проблема и да регистрира ползи от спирането на цигарите.

Експертите отчитат, че за период от 30 години има 351 случая на внезапна сърдечна смърт. Има значение също количеството на изпушените цигари, както и, разбира се, продължителността на вредния навик.

Ако пушите от 1 до 14 цигари дневно, рискът от внезапна сърдечна смърт е почти двоен в сравнение с жените, които не пушат. Освен това на всеки 5 години пушене, рискът от внезапна сърдечна смърт се увеличава с 8 %.

Ако пък сте от страстните пушачи, които изпушват повече от една кутия на ден (по-точно 25 цигари), това означава, че имате три пъти по-висок риск от внезапна сърдечна смърт, за разлика от непушачките.

В случай, че имате този неприятен навик от повече от 35 години, трябва да знаете, че рискът от внезапна сърдечна смърт при вас е с 2.5 пъти по-голям.

Не можем да не спомен, че цигарите са причинители и на болести като рак, освен това състаряват кожата, появяват се повече бръчки, зъбите пожълтяват, а да не говорим за лошия дъх.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати