ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Летни стомашно-чревни инфекции

Летни стомашно-чревни инфекции

Летни вируси

Към всякакви летни вируси най-уязвими са децата. Най-добрият начин, за да се излекува мъничетата, а и възрастните хора, е диета. Летните вируси обикновено са със симптоми като температура, диария, често пъти и повръщане, отпадналост – засягат основно стомашно-чревния тракт.

Много бързо се развиват – буквално за часове – започват с повръщане, после идва и диарията и т.н. За да се излекуваме, най-добре е да си почиваме у дома, да приемаме повече течности – минерална вода, без кафе, сокове или някакви други сладки напитки.

От бабините илачи против диария се препоръчват сок от дренки, както и чай от джоджен. За храната най-добре похапвайте само препечени филии бял хляб, солети, сухари. След няколко дена ще се почувствате значително по-добре, но е хубаво да спазвате това хранене поне 3 дена, за да сте убедени, че всичко е наред.

Летен грип

За да сте спокойни, най-добре посетете лекар, особено ако гореизброените симптоми продължават повече от ден – той ще ви обясни как да процедирате, за да се излекувате възможно най-бързо. Продължителното повръщане и диария могат да доведат до дехидратация, а в най-лошия случай може да се стигне до хоспитализация и вливания.

При възрастните хора летните вируси обикновено преминават по-леко, отколкото при децата. Ако не обърнете сериозно внимание на състоянието си, има опасност да се развият други по-сериозни заболявания. Летните вируси са също толкова опасни, колкото и зимните простуди и грипни състояния и не бива да се подценяват.

Здравословно хранене

Най-често срещани през горещите летни дни са ротавирусите, ентеровирусите, както и аденовирусите. Често срещани са също салмонелозата, както и вирусният хепатит А. За да се предпазите, трябва да спазвате висока хигиена и да не допускате децата ви да се задържат до места, където има много хора.

За да сте сигурни, че ще се предпазите от летен вирус обаче трябва да имате висок имунитет, което може да подсигурите донякъде чрез приема на добре почистени храни, богати на витамини и минерали.

Лекарите ни предупреждават, че през август ни очаква и летен грип, който може да доведе до усложнения като менингит и енцефалит.

Главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев напомня, че тези усложнения са рядко срещани и че най-честите причинители на летни вируси са храната, с която се храним, в комбинация с лоша хигиена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest