ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Непоносимост към фруктоза

Непоносимост към фруктоза

Фруктозна непоносимост
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Хранителната непоносимост към фруктоза се нарича още фруктозна малабсорбция или иначе казано непоносимост към плодовата захар. Много хора смятат, че хранителната непоносимост означава алергия, но това не е така.

Често пъти хранителна непоносимост е причинена заради отсъствието или недостатъчното присъствие на даден ензим в храносмилателната система. По този начин определени вещества няма как да бъдат усвоени, което от своя страна предизвиква реакции в организма.

Непоносимостта към фруктоза би могла да бъде два вида – вродена или придобита непоносимост към плодовата захар. Вродената или хередитарната непоносимост към фруктоза е изключително рядко срещано заболяване.

Подут корем

Резорбирането на фруктозата се случва в тънкото черво, след което вече попаднала в кръвта, плодовата захар трябва да се преработи от черния дроб. Причината за фруктозната малабсорбция е дефект на ензимите в тънките черва, които отговарят за пренасянето на фруктозата в кръвта.

Ако фруктозата не се преработи от организма или се преработи частично, се появяват неприятни газове, подуване на корема, диария. При подобни случаи е наложително да се започне диетолечение, тъй като ако не обърнете внимание на този проблем и продължите да похапвате храни съдържащи фруктоза, може да се появят и други храносмилателни нарушения.

Първите симптоми на непоносимост към плодова захар са следните и се появяват обикновено няколко часа след консумацията на продукти, които съдържат фруктоза:

Фруктозна малабсорбция

- Започвате да усещате образуване на газове в корема;

- Червата ви започват да къркорят;

- Имате водниста диария;

- Започвате да чувствате и гадене;

- Имате болки в корема, чувствате го доста подут;

С течение на времето, ако не се обърне внимание на горните симптоми, е възможно да се появят и други, като – раздразнимост, болки в крайниците, хронични болки в корема, виене на свят и др. Ако имате съмнения, че страдате от фруктозна непоносимост, най-добре посетете специалист, който да може да ви отговори на въпросите.

В случай, че се установи, че страдате от фруктозна непоносимост, избягвате храни богати на фруктоза, добавяйте повече цинк и фолиева киселина към хранителния си режим.

Вече има различни медикаменти, които могат да облекчат състоянието ви, но е хубаво преди да предприемете каквото и да било да се консултирате с лекар.

При хора страдащи от фруктозна малабсорбция се наблюдават по-ниски нива на фолиева киселина и цинк, следствие на което се стига до депресии, склонност към инфекции.

Фруктозата се съдържа най-вече в плодовете, зеленчуците, меда, а и в хранително-вкусовата индустрия за производство на сладка, мармалади, плодови сокове, газирани напитки и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати