ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Пушенето вреди на над 300 гена

Пушенето вреди на над 300 гена

Тютюнопушене
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Постоянно ни алармират по въпроса колко са опасни цигарите. Едва ли вече има човек, който да не знае, че тютюнопушенето вреди на дихателната, сърдечно-съдовата системи, води до онкологични заболявания и др.

Ново изследване обаче потвърди, че освен всички тези беди, които цигареният дим може да ни донесе, има връзка между гените и пушенето. Цигарите нарушават функционирането на над 300 гена.

Специалисти от Югозападния фонд за биомедицински изследвания на САЩ направили изследване, в което участвали 1200 души, като ¼ от всички доброволци били пушачи. Групите били две – съответно разделени на пушачи и непушачи. Ръководител на изследването е Жак Чарлсуърт.

Вреди от цигарите

Резултатите от проучването показват, че в сравнение с гените на непушачите, функционалните показатели на пушачите са в доста по-лошо състояние. Изследването показва, че тютюнопушенето вреди не само на отделните гени – цигарите нарушават взаимодействието между всички тях.

Цигари

Специалистите провели изследването смятат, че най-ощетена от този вреден навик е имунната система - нарушават се функциите на гени, играещи важна роля за противопоставянето на различни заболявания.

Според публикация, свързана с американското изследване, направена в немското списание „Шпигел”, цигарите провокират бързото развиване на множество процеси, които участват във формирането на раковите клетки.

Подобна информация споделят и експертите от Бритиш Кълъмбия Кенсър Рисърч Сентър, които са направили друго проучване. Според учените тютюнопушенето напълно унищожава състоянието на някои гени.

Пушенето на цигари може да доведе до необратими последици, свързани с клетъчната дейност. С други думи, учените се опитват да ни кажат, че дори да откажем цигарите, функциите на тези гени могат и никога да не се променят.

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) пушенето се оказва доста сериозен проблем, макар голяма част от хората да го приемат лековато. Статистиката на СЗО показва, че от цигари на всеки 6 секунди в света умира по един човек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати