ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Защо клечките за уши са опасни?

Защо клечките за уши са опасни?

Клечки за уши
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Изследване доказва, че неправилното използване на клечките за уши може сериозно да навреди. Проучването е проведено в американската болница "Хенри Форд" и резултатите показват, че има директна връзка между използването на клечки за уши и спуканото тъпанче. Специалистите твърдят, че в голяма част от случаите то заздравява самостоятелно, но има и възможност нещата да се влошат.

Д-р Даррат е специалист по уши, нос и гърло (УНГ) споделя, че около 90 % от наранените тъпанчеви мембрани вследствие използването на памучни тампони минават самостоятелно. Но при останалите 10 % това не се случва и загубата на слуха е само един от вариантите.

Д-р Даррат твърди, че ако попаднем в групата на тези 10 %, това означава, че сме използвали клечките за уши твърде агресивно.

Проблеми с ушите

Ако клечката навлезе повече от една трета в ушния ви канал, съществува риск от перфорация на тъпанчевата мембрана, което от своя страна носи последици – не само загуба на слух, но и лицева парализа, световъртежи.

В случай, че скоро след използването на клечки за уши усетите дезориентация, виене на свят, течение от ухото, най-добре веднага потърсете специалист.

Не отлагайте, тъй като бързото вземане на мерки, означава по-малък риск от загуба на слуха или други неприятни последици.

Промивки на уши

Как да почистваме ушите си? Според специалистите, достатъчно е само да попиваме течността от стените на ушния канал след къпане. Не е необходимо да търкате клечката силно в стените на канала, както и не бива тя да е навлязла повече от една трета в ухото ви.

В проучването на болницата "Хенри Форд" се препоръчва да се използват равни части кислородна вода и топла вода. Топлата вода трябва да разреди кислородната и е хубаво да бъде с телесна температура, следва с капкомер да се капнат 4–5 капки в ухото.

Изчакват се десетина секунди и се обръщате, така че течността да може да изтече от ухото. Последният етап е промивка с топла вода. И все пак по-добрият вариант е, ако имате нужда от почистване на ушната кал, да посетите специалист, за да сте сигурни, че няма да увредите слуха си.

В изследването се твърди, че най-често с клечки за уши се нараняват децата до 15 годишна възраст, но са не малко и случаите, когато възрастни хора са повредили тъпанчето си.

Хубаво е да се обясни на децата как точно се използват клечките за уши и какви са последиците от неправилното им използване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати