Здравословни вреди от пластмасата

Без пластмаса

Ежедневно се докосваме до толкова много пластмасови изделия, които най-често се използват за кратък период от време и после се изхвърлят. Но къде отива всичката тази пластмаса, след като на нас вече не ни е необходима?

Около 6.5 млрд. килограма пластмасови отпадъци се изхвърлят всяка година в океаните. И проблемът не е само, че вредим на околната среда - по този начин убиваме и на собственото си здраве, защото човек и природа са неразривно свързани.

Опасностите, които ни носят пластмасовите опаковки, не са никак малко, макар да не се замисляме особено за последиците. Веществото Бисфенол А позволява на пластмасата да бъде еластична и здрава.

Пластмасови отпадътци

Съдържа се в голяма част от бебешките бутилки, опаковките за храна, кутиите, в които съхраняваме хранителни продукти, бутилките от минерална вода и т.н.

Бисфенол А лесно може да проникне в храната ни, особено ако използваме пластмасови съдове многократно, а също и при загряване. Направени са много изследвания по въпроса колко опасен е промишленият химикал Бисфенол А за здравето ни.

Смята се, че този химикал е отговорен за заболявания на черния дроб, на сърцето, за неправилното развитие на мозъка, както и за неправилното развитие на хормоналната система при децата. Освен това наличието на този химикал увеличава риска от репродуктивни проблеми, както и от рак.

Преди време е правено проучване за това какво е количеството на Бисфенол А в различните опаковки на храни и напитки. От резултатите става ясно, че количеството на химикала варира в наистина широки граници.

Пластмасови бутилки

Едни от най-високите нива ни Бисфенол, които са открити от изследването, са в пилешките супи и адаптираното мляко. Най-ниски нива са измерени в безалкохолните напитки, кондензираното мляко и консервираните плодове.

Всеки ден се сблъскваме с Бисфенол А в най-различни продукти и не бихме могли напълно да го изключим от ежедневието си. И все пак бихме могли да ограничим до минимум „употребата” на този химикал:

- Да не използваме пластмасови опаковки повече от веднъж и изобщо да не използваме продукти от пластмаса;

Пластмаси

- Да не подлагаме на висока температура пластмасовите изделия;

- Да не съхраняваме храна в съдове от пластмаса;

- Да съхраняваме олиото, зехтина в бутилки от стъкло;

- Да подбираме продукти, които са в хартиени пликове или стъклени буркани.

В САЩ през миналата година беше отнето разрешителното за използване на пластмаси със съдържанието на Бисфенол А в бебешките шишета, играчки и т.н.

Все още обаче този химикал не е напълно ограничен, тъй като не е ясно какво е точно количеството, което би могло да доведе до здравословен проблем.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари