Миенето на зъбите влияе на паметта

Миене на зъби

Миенето на зъбите предпазва от образуването на кариес, зъбен камък и отстранява хранителните остатъци. За да ги поддържаме здрави и красиви е задължително да ги мием поне два пъти на ден, сутрин и вечер.

Според ново проучване, хората които мият зъбите си само веднъж са с 65 % по-застрашени от деменция. Това е заради бактерията, отговорна за развитието на пародонтоза, която в последствие води до разрушаване на неврони в мозъка, а това до загуба на паметта.

Орална хигиена

В експеримента участвали 10 човека, страдащи от деменция. При всеки от тях е открит микроорганизъм, който е причинил пародонтит, отговорен не само за болните им зъби, но им за слабата им памет.

Пародонтозата се развива в няколко стадия. Първоначално се появява зачервяване, сърбеж и изтръпване на венците. В последствие се подуват, набират гной и започват да кървят.

Появяват се периодични абцеси, а това води до възпаление на лимфни възли. В последния стадии, зъбите се оголват и атрофират. Ако не се вземат навремненни мерки, зъбите започват да се клатят и падат.

Проблеми със зъби

Стоматолозите обръщат внимание, освен на грижата за зъбите и на грижата за венците. Лигавицата на венците предпазва устната кухина от микроби. Кръвотечението е един от най-явните признаци за възпалени венци, което води и до пародонтоза.

Лечението е компексна работа на терапефт, ендокринолог и невропатолог.

За да се предпазим от пародонтоза, специалистите съветват, освен задължителното миене на зъбите два пъти на ден, да дъвчем от двете страни – това подобрява кръвообращението. Може и да си приготвите домашен разтвор от сол и сода или отвара от билки, които помагат при възпалени венци.

Освен на оралната хигиена, като задължителна превенция се посочва и редовното посещаване на стоматологичния кабинет.

Грижата за зъбите ни дава не само хубава усмивка, но и по-добро здраве, а след време и силна памет.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
eli
eli
08.08.2013 11:25
За по-добра хигиена на зъбите и устната кухина е използването на конец за зъби преди лягане след като сме си измили зъбите. Всеки стоматолог, който си гледа работата го препоръчва. Всеки може да си го закупи от аптеката. В България употребата му май-май не е широко разпространена, но в другите държави е като неделима част от четката и пастата за зъби. Опитаите и след редовна употреба ще се убедите сами в резултата.
0
0