Диети при себорея

Себорея

Себореята представлява усилена функция на мастните жлези, намиращи се в кожата. Появява се най-вече през пубертета и при двата пола. Обикновено се появява при областите с повече мастни жлези като главата, лицето, челото, брадата, нос и гръб.

Дели се на три типа - мазна, суха и смесена. Най-общо казано се проявява в комедони, милиуми, младежки пъпки - в пубертета; след пубертета - плешивост, пъпки, розацея.

При мазната себорея появилият се мазан секрет не засъхва, поради което кожата и космите са винаги лъскави, мазни, а косите имат неспретнат вид.

При сухата себорея мазния секрет засъхва по кожата и образува сиво белезникави люспи, които обилно се сипят при сресване на косата. Наблюдава се обилен пърхот. В редки случаи в следствие на себореята може да се стигне до разреждане на косата или дори до оплешивяване.

Пърхот

За да се определи лечение на това заболяване, е нужно да се открие първопричината за появата му. В основата е нарушаването на секреторната функция на мастните жлези, която се изразява с повишеното образуване на кожна мазнина.

Себореята обаче е само външната изява на общите неразположения в организма, като първопричина за появата може да се крие във физическата или нервната преумора, емоционалния стрес, заболяванията на нервната система или ендокринните жлези. Често причината се крие и в консумацията на храни, богати на въглехидрати, животински мазнини, готварска сол.

Лечението на себорея протича при задължителна диета и очистване. Подходящата храна доставя необходимите вещества, необходими за физическия растеж и възстановяването на засегнатите места. За пълно справяне със себореята трябва да се храните здравословно, като диетата трябва да доставя всички вещества, необходими за организма за борбата му с алрегиите и възпаленията.

Хранене при себорея

Диетата при себорея задължително включва вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци, съдържащи витамини А. Добре е от менюто да се изключи тлъстата, сладката, солената, пикантната и дразнеща храна. Трябва редовно да се приемат добавки с витамин А, C, Е, B-комплекс, цинк и флавоноиди.

Всеки ден трябва да се пие чаша сок от равни части цвекло, моркови и вода, помагащи за очистването. Добро лечебно действие оказват и прясната бирена мая, богата на витамин В. Абсолютно забранена е употребата на рафинирана храна, алкохол и никотин.

Освен диетата, за активно лечение на себореята е нужно да се премахнат физическата и нервната преумора, емоционалният стрес, както и заболяванията на нервната система, ако има такива.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати