ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Причините за болки във врата

Причините за болки във врата

Болки във врата

Болките във врата са често срещано оплакване и причините за появата им могат да бъдат различни. В едни случаи болката е лека и минава бързо, в други тя е по упорита и може да доведе до сериозни последици. Може да е свързана с обкръжаващата среда, начина на живот или да е по наследство.

Острата болка може да е резултат от напрягане на мускулите, навяхване или счупване. Ако е твърде честа, подсказва наличието на остеохондроза и остеоартроза на гръбначния отдел. Силните болки в шията и ръката са предизвикани от травма в шийно-гръбначния отдел.

При ограничено движение на врата и лека болки причините за възникване могат да са прекаленото движение, предизвикало мускулно напрежение, неправилна стойка или прекомерно физическо натоварване. Ако не отмине, а се засили, трябва да се обърнете към терапевт.

Болки в шията

Тази болка може да бъде избегната, ако се откажете от навиците, които я предизвикват. Започнете всекидневни упражнения на шията и организирайте правилно работното си място.

Силните болки в тилната част на врата често преминават в болки на гърба. По принцип тази болка расте и характерно за нея са болки в ръцете, гадене, виене на свят, шумът в ушите и изтръпване на пръстите.

За облекчение се предлагат студени компреси на засегнатото място, сутрин и вечер и прием на парацетамол, аспирин или друго противовъзпалително средство.

При по-сериозните болки се използва физическа и психологическа терапия, а в някои случаи и мануалната терапия.

Болката във врата могат да се избегнат, като се създадат някои здравословни навици. Мускулите трябва да са отпуснати и да се избягва застояването в една и съща поза за продължително време.

При седене позицията на гърба трябва да е перпендикулярна на пода, а краката да пътно да го допират. Ако болките са най-силни сутрин, е много вероятно възглавницата да е неподходяща. Тя трябва да поддържа врата изправен, а не да го изкривява.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати