Вредно ли е да се спи на климатик

Климатик
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Колкото и приятно да е в летните жеги да стоим на климатик и околните да ни завиждат, то трябва да знаем, че подобно начинание крие и своите рискове.

Ползата от климатика е ясна – приятните, разхлаждащи температури влияят добре на сърдечносъдовата система, на хормоналния баланс и на психиката. Жегата влияе зле на хората с високо и ниско кръвно, тези с исхемична болест на сърцето, като паралелно с това създава силни магнитни полета в атмосферата.

Високите температури влияят зле на кръвоносните съдове и нарушават баланса на вегетативната нервна система, която движи жизнените функции.

Сън

Ако обаче сте били дълго време навън и влезете изпотени в силно изстудена стая, то рязкото охлаждане на организма може да докара настинка. Друг негатив е спането на климатик. Студеното въздушно течение изстудява затопленото спящо тяло и човек настива.

Вредите от климатика не спират до тук. Продължителното стоене под него гарантира схванат врат или плексит. Освен това може да докара хрема, ангина и алергии, особено ако няма прозорец, през който често да се проветрява.

Спане на Климатик

По този начин се засилват реакциите към всевъзможни различни вещества. Препоръчително е на всеки час работа на климатика да се проветрява поне 10 минути.

Продължителната употреба на климатик намалява кислорода в помещението, а това влияе зле на здравето. Поради това в стерилните офиси с климатик и без прозорци хората често са уморени и стресирани.

Най-добре е климатикът да бъде поставен до стената в единия край на помещението, така че въздухът да преминава по нея и да се разбива в срещуположната стена. Леглото или бюрото трябва да са разположени до другата стена, успоредна на тази, до която преминава въздухът. По този начин малки количества от него да достигат до човека.

Разбира се, въпреки вредите, до които може да доведе, климатикът е нещо много хубаво и приятно. Той не е повече вреден от всичко останало, което ни вреди. Но както с всяко нещо – с употребата му не трябва да се прекалява и просто трябва да се внимава.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
гошо
гошо
16.08.2013 22:29
и на мен ми е чудно това с намаляването на кислород , но както и да е .В този сайт са го написали много добре
0
0
emil
emil
12.08.2013 11:37
Много ми е интересно как климатика намалява кислорода в помещението!!!!
1
0