ezine.bg»Статии»Здраве»Кога да заченем?

Кога да заченем?

Бременност

Месец май се смята за най-неблагоприятния месец за зачеване. При децата, заченати през май, рискът от преждевременно раждане е много по-висок. Освен това здравето през целия им живот не е толкова добро в сравнение с децата, заченати през останалите месеци от годината.

Това е установено от университета в Принстън. Това мащабно проучване е предназначено да оцени съответствието между промяната на сезоните и здравето на децата след тяхното раждане.

В началото на 1930-та година учените са обърнали внимание на факта, че децата, родени през зимата, са по-склонни към здравословни проблеми в сравнение с децата, родени през пролетта и лятото.

Зачеване

Установено е, че тяхната средна продължителност на живота е съкратена. Това явление се свърза с неблагоприятната среда през зимния сезон. Тогава бременните жени са по-податливи на инфекциозни заболявания заради тежките климатични условия и липсата на витамин D.

Това се потвърждава и при проучване, направено от Джанет Кари и Ханес Шванд. Авторите доказват, че по статистика почти половин милион деца, родени в САЩ през периода 1994-2006 година, са по-здрави, само защото са родени през слънчевите и топли месеци от годината.

Установено е, че най-неподходящото време за зачеване периодът от януари до май, като май е най-лошият месец в това отношение. Тези деца се раждат през зимата, а шансът зимно дете да се роди преждевременно е 13 на 100.

Раждане

Когато плодът не е доносен, след раждането могат да се появят здравословни проблеми от различен характер – слаба имунна система, увредено зрение и слух, забавено развитие и познавателни способности, а това може да повлияе върху останалата част от живота на детето.

Като противоположност на тази концепция – кога е най-полезно да се зачене, се явява лятото. Жените, които зачеват от юни до август, завишават вероятността да износят бебето си.

Авторите на това проучване предполагат, че „феноменът май“ се свърза с грипната епидемия, която е най-силна през периода януари-февруари. Според тях грипът засяга средната продължителност на бременността.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 4
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
tpp
tpp
18.10.2013 22:25
глупости!!!
2
0