Ниски стойности на желязо и хемоглобин в кръвта

Кръв
3 броя маски с клапан и антибактериален слой-13%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
3 броя маски с клапан и антибактериален слой
28.80 лв.
25.00 лв.
Виж ››

Желязото е минерал, съдържащ се в човешкото тяло, необходим на хемоглобина, за да може да се пренася кислород до тъканите. То е необходимо за енергия, за доброто функциониране на органите, както и за поддържане на състоянието на мускулите. Негови изследвания се провеждат, за да се определи как се метаболизира желязото от организма.

70 % от желязото, съдържащо се в кръвта, е свързано с хемоглобина на червените кръвни клетки. Останалите 30 % се свързват с други протеини – трансферин в кръвта и феритин в костния мозък или се съхранява в други тъкани на организма.

След смъртта си червените кръвни клетки освобождават желязо, което се свързва с трансферин. След това то се пренася до костния мозък и до други органи като черния дроб и слезката. Желязото, съхраняващо се в костния мозък, се използва най-вече за производство на червени кръвни клетки.

Измерване на Кръвното

Най-богатите източници на желязо са червените меса, черният дроб, яйцата, рибата, както и зеленолистните зеленчуци. Здравите хора си набавят необходимите количества желязо най-вече от храната.

При мъжете обикновено се наблюдава наличието на и определен запас от желязо в организма. Дори да не приемат негови количества, то този запас би им стигнал за около няколко години за напред.

Анемия

При жените често се наблюдават ниски стойности на желязото и анемия. Това е поради факта, че жените обаче губят голямо количество кръв при менструалното кървене по време на месечен цикъл, по време на бременност или кърмене. Това води до дефицит на желязото и необходимост от прием на добавки, съдържащи желязо.

Ниски нива на желязото мога да настъпят и след кървене от стомашно-чревния тракт, в следствие на язва на стомах или дванадесетопръстник, както и рак на дебелото черво.

При нисък хемоглобин обикновено се говори за клиничната проява на анемия. Ако не се лекува, болестта може да доведе до сериозни последици като постоянни главоболия, трудно съсредоточаване, ниска работоспособност, загуба на либидо, шум в ушите и т.н. Симптомите често са не специфични и е трудно да се постави диагноза само по тях.

Най-често се наблюдават бледа кожа и венци, усещането за умора и задъхването и ускоряването на пулса. Добрата новина е, че проблемите с липсата на желязо започват да се усещат далеч преди анемията в клиничната си форма да се прояви, така че могат да бъдат взети навременни мерки.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 7
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
12.09.2018 21:17
Маоло, което се споменава тук, като най-доброто средство след кръвопреливането, за вдигане и нормализиране на хемоглобина, трябва да се приема заедно с железен препарат, ако желязото в кръвта ти е ниско. Независимо, че Маоло е 100% на растителна основа, в него няма желязо. В такива случаи Маоло трябва да се взема в максималната дозировка 3 по 2 капсули дневно, най-малко 10 дни, за да се прецени с каква скорост се възстановява човекът, при тази макс.дозировка. След тези 10 дни се прави нова кръвта картина и ако не е достигнал долната граница на хемоглобина, още 10 дни на макс. по 6 капсули дневно. Зависи от какви изходни стойности тръгваш. Ако си започнал с хемоглобин от 80-90, ще трябва да повториш 2-3 пъти по 10 дена и едва след това да мисли за постепенно намаляване на дозата. Да следиш и тромбоцитите и левкоцитите, защото и тях ги вдига. И да пиеш само оригиналът с името МАОЛО, тъй като има и фалшификат на Маоло, но под друго име и само ще си дадеш парите без ефект , подлъгал се от малко по-ниската цена и заблуждаваща реклама. Има сайт на Маоло. Виж в него мнения на доктори за Маоло-то. Аз съм го изпитала върху себе си, докато лекувах рака. ДИАНА
0
0