ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Близки граници при кръвно налягане

Близки граници при кръвно налягане

Мерене на кръвно
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Непостоянните граници на кръвното налягане са показателна мярка за неравномерността на кръвотока на едно и също място. Когато удари сърцето, в този момент се отчита максималното налягане.

До следващия удар то постепенно спада. Най-ниската измерена стойност е преди следващия удар. Именно поради тази причина, когато човек е здрав, кръвотокът му е по-равномерен и разликата между границите на кръвното му е по-малка. Когато е болен обаче, тази разлика е доста голяма.

Кардиолозите смятат, че много по-опасна е голямата пулсова разлика. Тя говори за голяма пулсова вълна, която изведнъж идва и повишава рязко налягането. Голямата пулсова вълна уврежда стените на кръвоносните съдове повече от малката пулсова амплитуда.

Долната граница на кръвното налягане отразява работата на сърцето, когато кръвта запълва малките кръвоносни съдове. По този начин се кръвоснабдява сърдечният мускул. Има случаи, при които се наблюдава повишаване и на горната, и на долната граница.

Това се нарича артериална хипертония. В някои случаи обаче се повишава само долната граница, т.е. диастоличното кръвно налягане. При тези случаи се говори за близки граници. Наблюдават се стойности като 130/115 или 120/100, а в някои случаи границите дори се сливат. Подобно явление се нарича диастолично изолирано кръвно налягане.

Сърдечен пулс

Състоянието привидно изглежда като високо кръвно. Често страдащият, понеже няма явни признаци и оплаквания, решава да пие хапчета за сваляне на кръвното. Подобно действие обаче може да доведе до рязък спад на горната граница, която до момента е била в норма.

Наличието на висока долна граница означава, че сърцето постоянно се намира в напрежение и движението на кръвотока в него се нарушава. Ако не се вземат мерки, след известно време нещата се задълбочават, процесът става необратим и води до изменения в сърдечния мускул. Възможно е образуването на тромби.

Когато установите подобен проблем, то следва медикаментозно лечение. То успешно се допълва от прием на седативни и хипотензивни лечебни билки - божур, валериана, дяволска уста. Те въздействат благоприятно на ендокринната и сърдечносъдовата система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 4
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
02.05.2019 08:23
Maikati umtqla
0
0
аз
аз
07.07.2015 23:46
Капки вивотон и солен айрян, друго спасение няма. Страдам от години от събрани граници на кръвното.
11
0
Делян Овчаров
Делян Овчаров
03.07.2014 07:22
Мисля,че би било добре да се изложат конкретни медикаменти за индивидуалните случаи !
8
1