Три чаши чай предпазват от кариес

Чай срещу кариес

Черния чай помага в борбата с бактериите Streptococcus mutans и Lactobacillus, виновни за увреждането на зъбите, категорични са нови изследвания. Чаят предпазват зъбите от образуване на кариес и заболявания на венците. Учените установиха, че 3 чаши чай на ден поддържат зъбите в отлично състояние, дори ако към чая се добави малко захар.

Ръководителят на проучването – д-р Кери Ръкстън, разяснява, че двете бактерии си взаимодействат с въглехидратите в устната кухина и по този начин създават киселина, която разрушава зъбния емайл.

Благодарение на съдържащите се в чая антиоксиданти, наречени флавоноиди и катехини, вредните бактерии значително намаляват.

Изследването доказа, че и зеления чай може да предпази устната кухина от образуването на микроби. В зеления чай има съставки, които предотвратяват лош дъх. Редовната консумация на този чай помага при отслабване. Зеленият чай стимулира изгарянето на мазнини и увеличава изразходването на енергия с 4-5%.

Като други подходящи храни, с които можем да се погрижим за здравето на устната си кухина, са посочени сирене, мляко, ядки и пилешкото месо. За тези храни се смята, че защитават зъбния емайл като доставят нужните калций и фосфор за реминерализиране на зъбите.

Препоръчвани също са ябълките и крушите. Тези плодове са с високо съдържание на вода, която отслабва ефекта на захарите и стимулира отделянето на слюнка.

Зъби

Най-доброто средство за предпазване от кариес е водата. Препоръчва се след всяко хранене да се изпива по чаша вода, с което да се намали киселинността в устата.

Храните, които най-бързо развалят зъбите, са бонбоните, близалките, бисквити, торти, чипс, банани и хляб. Тези храни са с високо съдържание на захар или сол, предизвикват силна киселинност в устната кухина и са сигурен източник за появата на множество бактерии.

Експертите съветват, когато купувате храни, да разгледате съставките им, изписани на етикета. Наличието на захароза и фруктоза показва, че в продукта има подсладители, които могат да влошат състоянието на зъбите ви.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати