Нов метод успешно ще лекува рак на яйчниците

Нов метод успешно ще лекува рак на яйчниците

Причината за високата смъртност при хората, страдащи от рак на яйчниците, е късното откриване на тумора. Нов метод, разработен от американски учени, ще позволява ранното откриване на раковото образувание и успешното му лечение.

Според наскоро завършило проучване точността на новата методика е 99.9%. Методът се основава на проследяване на на кръвния протеин CA125 – известен като тумор маркер.

Нов метод успешно ще лекува рак на яйчниците

Екипът от Онкологичния център "Андерсън" в Тексаския университет проведе 11-годишно изследване с над 4000 жени. Жените били групирани спрямо степента на риск от появата на рак на яйчниците и от всяка група се взимали кръвни проби през различни периоди от време.

Първа група – малък риск от поява на рак на яйчниците, давали кръвни проби веднъж годишно

Втора група – среден риск от поява на рак на яйчниците, давали кръвни проби веднъж на 3 месеца

Трета група – висок риск от поява на рак на яйчниците, давали кръвни проби всеки месец и редовно били преглеждани на видеозон

В края на изследването се оказало, че при 40% от жените е открит тумор на яйчниците в първите стадии. Раковите образувания били напълно унищожени като само при 10 пациенти се стигнало до операция.

Нов метод успешно ще лекува рак на яйчниците

Оказало се, че годишно 5.8% от жените повишили степента си на риск от поява на рак на яйчниците и съответно лекарското наблюдение над тях било засилено.

Авторите на новия метод очакват той да премине успешно през клиничните изпитвания и да бъде приложен в лечението на рак на яйчниците. Този метод ще спомогне за спасяването на хиляди животи годишно.

Според официалните данни смъртността от рак на яйчниците е 60%. Статистиката показва, че всяка седма жена страда от тази коварна болест.

Специалистите съветват да не се пренебрегват профилакричните прегледи при генеколога и да се следи интензитът на менструалния цикъл, за да се проследява здравето на яйчниците.

За съжаление заболяването протича без специфични симптоми и е много трудно ракът да бъде хванат в началните стадии, когато лечението е най-ефективно.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати