ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Нов метод успешно ще лекува рак на яйчниците

Нов метод успешно ще лекува рак на яйчниците

Нов метод успешно ще лекува рак на яйчниците

Причината за високата смъртност при хората, страдащи от рак на яйчниците, е късното откриване на тумора. Нов метод, разработен от американски учени, ще позволява ранното откриване на раковото образувание и успешното му лечение.

Според наскоро завършило проучване точността на новата методика е 99.9%. Методът се основава на проследяване на на кръвния протеин CA125 – известен като тумор маркер.

Нов метод успешно ще лекува рак на яйчниците

Екипът от Онкологичния център "Андерсън" в Тексаския университет проведе 11-годишно изследване с над 4000 жени. Жените били групирани спрямо степента на риск от появата на рак на яйчниците и от всяка група се взимали кръвни проби през различни периоди от време.

Първа група – малък риск от поява на рак на яйчниците, давали кръвни проби веднъж годишно

Втора група – среден риск от поява на рак на яйчниците, давали кръвни проби веднъж на 3 месеца

Трета група – висок риск от поява на рак на яйчниците, давали кръвни проби всеки месец и редовно били преглеждани на видеозон

В края на изследването се оказало, че при 40% от жените е открит тумор на яйчниците в първите стадии. Раковите образувания били напълно унищожени като само при 10 пациенти се стигнало до операция.

Нов метод успешно ще лекува рак на яйчниците

Оказало се, че годишно 5.8% от жените повишили степента си на риск от поява на рак на яйчниците и съответно лекарското наблюдение над тях било засилено.

Авторите на новия метод очакват той да премине успешно през клиничните изпитвания и да бъде приложен в лечението на рак на яйчниците. Този метод ще спомогне за спасяването на хиляди животи годишно.

Според официалните данни смъртността от рак на яйчниците е 60%. Статистиката показва, че всяка седма жена страда от тази коварна болест.

Специалистите съветват да не се пренебрегват профилакричните прегледи при генеколога и да се следи интензитът на менструалния цикъл, за да се проследява здравето на яйчниците.

За съжаление заболяването протича без специфични симптоми и е много трудно ракът да бъде хванат в началните стадии, когато лечението е най-ефективно.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати