В горещините губим магнезий

Загуба на магнезий

Лятото е прекрасен сезон – време е за отпуски, хората са с настроение, по-весели, по-усмихнати. Наред с всички положителни неща, които ни носи лятото, обаче има и някои не толкова добри. Жегата може да бъде пагубна, ако не знаем как да се грижим за себе си.

Преди всичко, с настъпването на летния сезон, започват постоянни напомняния да пием много вода и течности, които по възможност не са газирани.

Освен това се препоръчва да имаме разнообразие в менюто, но да избягваме мазните и тежки храни. Летният сезон е богат на плодове и зеленчуци и е най-хубаво да наблягаме на тях.

Жеги

Потим се много обилно, защото навън времето е горещо, а заедно с потта губим и много важни за организма минерали. Един от тях е магнезият – с този микроелемент са свързани много от процесите в организма. Магнезият е естествен антагонист на калция, а за него знаете, че има връзка със сърдечната дейност.

Освен това магнезият може значително да облекчи схващанията на мускулите или т.нар. мускулни крампи. Вероятно ви се е случвало изведнъж да се събудите от силна болка в някой от мускулите, която след това трудно преминава.

Изследвания във връзка с магнезия показват, че липсата му в човешкия организъм може да доведе до много сериозни проблеми със сърцето.

Храни с магнезий

Ако след като нещата са се усложнили нивата му продължат да бъдат твърде ниски, това допълнително ще усложни работата на сърдечния мускул. При недостиг на елемента човек става по-раздразнителен, изморява се значително по-бързо и сънят му не е пълноценен.

Можете да си набавите магнезий от различни храни – лещата например е подходяща за лятно ястие. Магнезий се съдържа в големи количества и в царевицата, която също е популярна през горещия сезон.

Не можем да не отбележим и разпространените през лятото зелени листни зеленчуци, от които се получават вкусни салати. Магнезият се съдържа още в различните ядки, видовете риба, плодове – банани, авокадо, кайсии. От подправките, най-богати на магнезий са босилек, копър, червен пипер и мента.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати