ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми на преждевременно раждане

Симптоми на преждевременно раждане

Преждевременно раждане

Нито една бременна жена не е застрахована от преждевременно раждане. Има, разбира се, фактори, които могат да предизвикат преждевременното раждане, но и без тях може да се случи на всяка бъдеща майка. Хубаво е да сме запознати със симптомите, за да знаем какво точно да правим, ако ни се случи да започнем да раждаме преждевременно.

За преждевременно родено бебе се смята всяко мъниче, което е родено преди 37 гестационна седмица. Смята се, че това е прекалено ранен период за раждане на бебенцето и че мъничетата появили се на бял свят по-рано от предвиденото може да имат някакви здравословни нарушения. Ето и кои са симптомите на преждевременното раждане:

- Ако имате контракции, които са на всеки десет минути, възможно е и да са по-чести и които не преминават след смяна на позицията на тялото;

Бременност

- Усещате тъпа болка в областта под кръста;

- Имате вагинална секреция – течението може да бъде съвсем леко или да се появи в голямо количество и рязко;

- Започвате да усещате болка, която много напомня на менструалните спазми, но е по-силна;

- Възможно е да изтекат околоплодните ви води.

Ако се притеснявате и смятате, че имате симптоми на преждевременно раждане, свържете се с лекарят, който наблюдава бременността ви. Преждевременното раждане обикновено протича по-бързо и лесно, тъй като плодът е все още малък. Много вероятно е това да е просто фалшива тревога, но е добре да проверите всичко ли е наред. Не се бавете – обадете се на лекаря си или отидете в най-близката до вас болница.

Ако се окаже, че тревогата е била фалшива, но все пак има риск от раждане на бебето по-рано от предвиденото, слушайте съветите на лекаря. Вероятно ще ви съветват да прекарвате по-голямата част от ежедневието си легнали – не пренебрегвайте съвета. Възможно е и да ви приемат в болница за няколко дена.

Раждане

Кои са рисковите фактори за преждевременно раждане?

Ако страдате от диабет или от хипертония, възможно е бебчето да се роди по-рано от предвиденото, но не е задължително. Възможно е раждането да се случи по-рано и ако сте бременни с близнаци.

Има и други заболявания, които могат да са причина на преждевременното раждане. Съществуват проучвания, които доказват, че има връзка и между вагиналните инфекции и преждевременното раждане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати