Болни венци = болен стомах и сърце

Болни венци

Болните и кървящи венци са характерни за заболяването пародонтоза. Освен че са неприятни и изискват ползването на специализирани за болни венци продукти, те могат да бъдат ясен индикатор и за наличието на определени заболявания.

Лекарите са установили ясна зависимост между болните венци и сърдечните болести. Заболяванията на венците могат да увеличат риска от възникване на сърдечни заболявания. Причината е в бактериите стрептококи, които допринасят за образуването на зъбния налеп.

Веднъж попаднали в кръвообращението през възпалените венци, те започват да изработват една специфична белтъчина, а тя на свой ред води до слепването на тромбоцитите в кръвта. А когато тромбоцитете са слепени, те могат изцяло да покрият бактерията и да я защитят както от атаките на имунната система, така и от действието на антибиотиците.

Сърце

От друга страна подобно слепване на тромбоцитите може да предизвика образуването на малки кръвоносни съсиреци, новообразувания по сърдечните клапи и възпаление на кръвоносните съдове.

Поради това специалистите препоръчват редовно и ежедневно почистване на зъбите два пъти на ден. Спазването на хигиената в устната кухина трябва да е съчетани с умерена употреба на сладка храна и напитки, а също и редовното посещение при стоматолога. Това значително ще спомогне за запазването на здрави венците. По този начин рискът се свежда до минимум.

Освен с проблеми със сърцето, стоматологичните проблеми могат да говорят и за наличието на определени проблеми със стомаха. Един от признаците за наличие на определени хранителни разстройства, като булимия например, е рушенето на зъбния емайл.

При многократни повръщания стомашната киселина може сериозно да ерозира зъбния емайл. Освен това тези „прочиствания“ могат да предизвикат и подуване в устата, гърлото и слюнчените жлези, както и лош дъх.

Стомах

От друга страна заболявания, като анорексия и булимия, както и други хранителни нарушения, могат да причинят сериозни хранителни дефицити, които от своя страна да повлияят на здравето на зъбите.

Като цяло червените, подути и кървящи венци могат да се свържат с много заболявания - от сърдечни заболявания до диабет.

Това е така, тъй като от устата бактериите понякога могат да достигнат до кръвта, като по този начин може да се образува възпалителна реакция на друго място в организма. Поради това, когато забележите подобен проблем, то обърнете внимание и на другите части на тялото си.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати