ezine.bg»Статии»Здраве»Долна граница на околоплодните води

Долна граница на околоплодните води

Околоплодни води
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Околоплодните води – това е течността, която обгръща ембриона по време на бременността и запълва амниотичната кухина в матката, като в течение на деветте месеца количеството ѝ нараства постепенно.

Обикновено количеството околоплодна вода е около един литър, всяко изменение под или над това количество се приема в медицината като патология. Ако обемът е увеличен (тоест повече от 1.5 л), това се нарича полихидраминон или многоводие.

Има и състояние, в което околоплодната вода е малко – ако е по-малко от половин литър, нарича се маловодие, олигохидраминон. И двете състояния най-често се срещат при бременност, която протича с някакви други заболявания.

Бременност

За да се определи какъв е проблемът, ако течността около бебето е малко, трябва да стане ясно какво представлява амниотичната течност. Тя играе изключително важна роля за развитието на бебето, позволява му и му помага да се движи, помага и за развитие на мускулите и костите му. Освен това околоплодната течност предпазва детето.

Около 10–12 дена след зачеването започва да се образува амниотичният сак. Съответно през същия период започва да се образува и течността в него. Количеството на околоплодните води се увеличава до 36 седмица. След това нивото ѝ постепенно започва да намалява.

Ниските нива на амниалната течност се среща при 5 на всеки 100 бременни жени и всъщност е четири пъти по-рядко срещана от многоводието. Може да се развие по всяко време от бременността, но най-често се появява в последния триместър. Ако плодът е преносен с повече от две седмици, също може да се развие олигохидраминон.

Бременни

Маловодието може да бъде диагностицирано чрез ултразвук, изчислява се индекса на течността. Ако той е между 5 и 8 см, счита се, че количеството околоплодна вода е нормално. Ако е между 2 и 5 см, това се нарича умерено маловодие, а при по-малко от 2 см става дума за т.нар. изразено маловодие.

Маловодието може да бъде разделено на първично и вторично. Причините за олигохидраминон не са ясни напълно – съществуват обаче някои рискови фактори. Един от тях е споменатата вече преносена бременност, високо кръвно, диабет, лупус, инфекциозни заболявания на майката, проблеми в обмяната на веществата и др.

Маловодието може да се отрази не само на майката, но и на плода – какви ще са последствията зависи от това какво е количеството на околоплодната вода и каква е причината за проблема.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати