Въдеждат нови правила за приема на антибиотици

Антибиотик
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Специалистите бяха принудени да въведат нов метод за лечението с антибиотици, тъй като се притесняват от нарастващите случаи на устойчивост към антибиотици. Такава устойчивост се появява, когато пациентите приемат лекарства в по-дълъг период от време.

Британски специалисти предложиха нови правила, с които ще се намали честотата на страничните ефекти, възникнали дългосрочната употреба на антибиотици.

Болни хора

Медици от университета в Дънди изследвали 500 пациенти с пневмония и други инфекции на дихателните пътища в продължение на една година.

Лечението им било разделено на 2 етапа. През първия етап болните приемали антибиотици по традиционните указания, а през втория етап по нововъведената система за лечение.

В новоразработената система са фиксирани т.нар. „стоп–дати“ – в тези дни трябвало да се спре приема на антибиотици.

В края на изследването ръководителят Матю Лойд и неговите колеги установили, че при прилагането на новата система, общият обем на приеманите лекарства е намалял с 20%, намаляла е и честотата на възникване на странични ефекти от лечението с 40%.

Според авторите новата система за прием на антибиотици може да направи лечението по-ефективно и да намали вредите от лекарствата.

Антибиотици

Данните от проучването бяха представени на ежегодния конгрес на Европейското респираторно дружество (ERS) в Барселона.

През последните години проблемът с развиването на устойчивост към антибиотиците стана все по-сериозен и занимава медици от целия свят.

По правило, когато бактериите в човешкото тяло се сблъскат с антибиотиците, бактериите загиват. Когато бактерията се окаже невъзприемчива към антибиотика, тя оцелява и мутира. Това прави организма устойчив на антибиотика и води до появата на нови инфекции.

Приемът на антибактериални препарати намалява имунитета и изменя състава на чревната микрофлора. В повечето случай тези изменения минават от само себе си.

Ако болестта се усложнява, само лекарят може да избере точния препарат и неговата безопасна дозировка.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати