Нова ваксина спасява от менингит

Ваксини

Най-новата ваксина против менингит А доказа своята ефективност.

Мащабни изследвания на ваксината бяха проведени в няколко африкански страни.

Менингитът от група А е много разпространен в Африка. От него страдат предимно деца и млади хора. На всеки 7 години на континента се обявява епидемия от менингит, като заболелите конкретно от менингит А надхвърлят 80%.

Вакисни срещу менингит

Случаите, с които експертите работели, са регистрирани от епидемичния сезон на 2012.

Последните ваксинации са били направени в 3 региона на Чад. Крайните резултати показали, че след ваксинациите случаите на болестта рязко спаднали. По данни на лекарите от 100 000 ваксинирани от менингит А заболявали около 3 човека. При предишните ваксинации броят на заболелите бил доста по-висок – от 100 000 ваксинирани заболявали около 44 човека.

Британското издание "Лансет" информира, че при направените ваксинации срещу менингит А през 2011 г. в други 3 региона на Чад сред 1.8 млн. души няма нито един регистриран заболял.

Менингит А е сред разпространените болести на африканския континент, дължащи се на бактериите.

Менингитът се появява, когато мембраната, която обвива мозъка и костния мозък, се възпали. Това заболяване може да доведе до сериозни нарушения в мозъка и ако не се лекува, може да се окаже смъртоносно.

Ваксиниране

Редки са случаите, в които болестта протича атипично.

Менингитът се дели на два основни типа – вирусен и бактериален. Симптомите за поява на менингит са главоболие, повръщане, сънливост и припадъци.

Бактериалният менингит започват остро. Първо се повишава температурата, която достига до 40-41 градуса. Състоянието рязко се влошава и болният може да изпадне в делириум или кома.

Вирусният менингит се среща по-често и в леките си форми може да бъде лекуван в домашна обстановка.

Изследването, което може най-точно да докаже наличието на заболяване е лумбалната пункция. При нея се взима проба от гръбначномозъчната течност и се изследват съдържащите се в нея организми.

Важно е да се потърси медицинска помощ още при появата на първите симптоми, за да може болестта да се лекува на време.

Виж повече

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари